Magyar Kémikusok Lapja
ÉLELMISZER-ALKOTÓK KÉMIÁJA
Az igazi átváltozóművészek: peszticid-metabolitok és maszkolt mikotoxinok élelmiszereinkben
Varga Emese, Sörös Csilla
Az átváltozóművészet minden testidegen anyagra jellemző, melyeket a szervezet nem épít be szerkezeti elemeibe és energiaforrásként sem használ fel. Ezektől az anyagoktól minden élőlény igyekszik megszabadulni, ennek eszköze pedig az átváltoztatás, vagyis a transzformáció. A testidegen anyagok közé tartoznak például a növényvédő szerek, de lehetnek testidegen anyagok a természet által alkotott mérgek is, ilyenek a mikotoxinok.
A növényvédő szerek célja a kultúrnövényeket károsító, azok életterét elfoglaló élőlények elpusztítása, gyérítése, riasztása, vagy a károsítók és a növények életfolyamatainak szabályozása – beleértve a növényzet lombtalanítását és leszárítását is. Az alkalmazás célcsoportja alapján elkülönítünk többek között gombairtó (fungicid), rovarölő (inszekticid) és növényirtó (herbicid) szereket. A mikotoxinok fonalas gombák mérgező másodlagos anyagcseretermékei, melyeket elsősorban az Aspergillus, Fusarium, Penicillium és Alternária fajok termelnek, jelentős élelmezés-egészségügyi problémákat és gazdasági károkat okozva világszerte. A mikotoxinok a legmérgezőbb természetes élelmiszer-szennyezők, melyek nyomnyi mennyiségben is karcinogén vagy más káros hatást gyakorolnak az élő szervezetekre. A gabonaféléket a szántóföldön és a tárolás során egyaránt fertőzheti a fonalas gomba, mely megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett toxintermelést folytat.
A kutatók ennek a két vegyületcsoportnak a jellemzésére dolgoztak ki analitikai módszereket.