Szemelvények az algák és tengeri növények kémiájából

Alkalmazásuk emberi fogyasztásra

Braun Tibor

Ősi idők óta a tengeri növények fontos szerepet játszanak az ázsiai lakosság étrendjében, ahol széleskörűen alkalmazzák őket az élelmiszeriparban gazdag kémiai összetételük, rostjaik, ásványaik, vitaminjaik és különböző antioxidánsaik miatt. A száraz tengeri növények összetétele fajtafüggő, de körülbelül 45–75% szénhidrátból, 7­–35% fehérjéből és rostból, valamint kevesebb mint 5% zsírból áll. A cukrok nagy része mannit a barna algákban, szorbit a vörös és szaharóz a zöld algákban. Az elsődleges ásványi összetevők a jód, kalcium, foszfor, magnézium, vas, nátrium, kálium és klór. Ami a vitaminokat illeti, az algák nem tartalmaznak D-vitamint, de dúsak A- és B-vitaminokban (B1, B2, B3, B6 és B12), valamint C-vitaminban. A taurin az algák legfontosabb aminosavja. Az agar és az alginátok a domináns poliszacharidok, lévén a tengeri növények gazdaságilag legfontosabb összetevői. Ezek nagymolekulás változatai a tengeri növények legfőbb szerkezeti összetevői, és fontos biológiai hatásuk folytán az élelmiszer- és kozmetikai iparban széleskörűen alkalmazzák őket.

alg.jpg

Zöld, vörös és barna algák

A tengeri növények bőven tartalmaznak hosszú láncú, többszörösen telített zsírsavakat, amiket nagyon jótékonyaknak tekintenek az emberi egészségre. A főleg vörös és barna algák által előállított halogénezett vegyületek széles körű, heterogén molekulacsoportot képeznek; ezek primer és szekunder metabolitokban terjednek, és vannak köztük indolok, terpének, acetogeninek, fenolok és illékony szénhidrátok. A poliketidek és lektinek szintén vonzó szekunder metabolitok a tengeri növényekben. A poliketidek, például a makrolidok antibiotikus alkalmazásukért, míg a lektinek a szénhidrogén-lekötési jellegzetességükért lehetnek fontosak.

Nagyon sokféle kémiai összetételük folytán az algák (tengeri növények) fontossága annyira megnőtt az elmúlt néhány évtizedben, hogy jelentőségük a véletlenszerű vad betakarítástól az ellenőrzött termesztésig, illetve algafarmok létrehozásáig terjed annak érdekében, hogy széles körben lehessen értékes és hasznot hozó termékeket előállítani és forgalmazni.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS