A verejtékezés hatása a színes ruházatra

Kutasi Csaba

A kánikula térségünkben a nyári időszakban napokon vagy heteken át tartósan magas nappali maximum- és éjszakai minimum-hőmérséklettel járó időszak. A kifejezés latin eredetű, a Nagy Kutya (Canis Maioris) csillagkép és az égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz latin nevéből (Canicula: kiskutya) származik. Nyelvünkben a kánikula szó előszőr a 16. században fordul elő. Az ilyen időszakban hőháztartásunk beveti a fokozott hőleadást segítő verejtékezést is. A hőség hatása nemcsak egészségügyi és gazdasági szempontból lehet meghatározó, hanem így a színes textiltermékekre is befolyással lehet.

A színes textilanyagok izzadsággal szembeni színtartóság-vizsgálatához az Európában használatos ISO szabvány szerint kétféle oldatot készítenek, az egyik savas, a másik lúgos kémhatású (tekintettel az ekrin és apokrrin verejtékmirigyek váladékára). A savas (ecetsavval pH = 5,5-re beállítva) mesterséges verejtékek desztillált vízben feloldott 1-hisztidin-monohidroklorid-monohidrátot (C6H9O2N3 ˙ HCl ˙ H2O), nátrium-kloridot (NaCl) és nátrium-dihidrogén-foszfát-hidrátot (Na2HPO4 ˙ H2O) tartalmaz. A lúgos (nátrium-hidroxiddal pH = 8-ra beállítva) desztillált vízben feloldott 1-hisztidin-monohidroklorid-monohidrátból (C6H9O2N3 ˙ HCl ˙ H2O), nátrium-kloridból (NaCl), dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrátból (Na2HPO4 ˙ 12 H2O) és dinátrium-hidrogén-foszfát dihidrátból (Na2HPO4 ˙ 2 H2O) áll.

textil.jpg

Az izzadsággal szembeni színtartóság vizsgálata

 A tesztelés során a viselendő ruházat anyagának (és egyéb kapcsolatos színes textilterméknek) az emberi verejtékre bekövetkező színváltozását és más textilanyaggal való érintkezésére gyakorolt hatását vizsgálják. Az előzőleg külön-külön megfelelő lúgos és savas kémhatású mesterséges verejtékoldattal átitatott, majd összetett (vizsgálandó kelmeminta és a vele szorosan érintkező ún. multifiber szövet) próbadarabot két plexilemez közé szorítva pihentetik 37 oC-on. Célszerű, hogy a vizsgáló laboratórium két készülékkel rendelkezzen, hogy mindig az egyiken a lúgos, a másikon a savas minták meghatározását végezze. A színváltozás és lefogás fokozatát [1-től 5-ig a szürke skála alapján (1-es a legrosszabb, 5-ös a kifogástalan)] külön kell megadni a lúgos, ill. savas vizsgálat összetett próbadarabjai alapján. 


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS