Húsevő növények molekuláris metabolizmusa. Létfenntartáshoz előállított élelem

Braun Tibor

A húsevő növények többféle módon vonzzák magukhoz a prédát. Például a kancsóka a nektárral való édesgetést, a nagy szájnyílást, valamint virágillat terjesztését használa. Csalogatási lehetőség még CO2-gradiens kialakítása is a levélcsapda körül. Bizonyos fajok, mint az N. rafflesiana, a levélcsapdában a zsákmány helyben tartására viszkoelasztikus, ragacsos fluidumot tartogat. A kancsóka számos rovart, legtöbb esetben hangyákat zsákmányol. A kancsóbeli fluidum általában savas, 2–6 pH-jú annak érdekében, hogy megkönnyítse a préda enzimes lebontását. Az emésztési mirigyek számos enzimfajtát bocsátanak ki, például proteázokat, kitinázokat, RNS-ázokat és foszfatázokat.

Más fehérjék is hozzájárulhatnak a zsákmány bomlasztásához. Ilyenek például a béta-d-xilozidázok. További fehérjék feladata a húsevő növények védelme a patogének ellen. Ezeket patogénkapcsolatú fehérjéknek nevezik. Bizonyos viták vannak a húsevő növények emésztőfolyadékaiban talált enzimek eredetéről például abban, hogy az enzimeket a növény bocsátja-e ki, vagy az emésztő fluidumban lévő mikrobiális közösségből származnak-e. Egyesek úgy vélik, hogy az enzimek a levelekről kerülnek a csapdákban lévő folyadékba. Amikor a rovarokból származó nitrogéntartalmú vegyületeket az emésztési enzimek feldolgozták, azokat a növény szöveteibe juttatják annak érdekében, hogy növekedését és szaporodását támogassák.

hus.jpg

Húsevő kancsókák

Az aszpartikus proteáz azért vált érdekessé, mert ez az enzim stabilabb és jobban működik savas környezetben, mint a pepszindigesztív proteáz. Nemrég fedezték fel a kancsókában az endopeptidázok két új enzimjét. Ezek szerepe a hiszton teljes proteomos kialakítását helyettesítve tripszint, fehérjéket hidrolizál az emésztőrendszerben. Aszpartikus proteázt például a hidrogén/deutérium cserés kísérletekben vagy natív diszulfidhidak elemzésében alkalmaznak. Ugyancsak kimutatták, hogy a kitinindukció – az N-acetilglükózamin révén – a kancsóka oligomerjeiben jelentősen ösztönzi az oldható endokitináz metabolizáló enzimek keletkezését.  


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS