Fülöp Ferenc

(1952–2021)

fulop.jpgKutatási területe a szerves kémia, ezen belül a telített heterociklusok szintézise és konformációvizsgálata, gyűrű-lánc tautomériavizsgálatok, a ciklusos béta-aminosavak szintézise, az önszerveződő béta-peptidek szerkezete, alkalmazásai, enzimkatalizálta kinetikus és dinamikus rezolválások, enantioszelektív szintézisek és a felfedező gyógyszerkutatás.  

Fülöp Ferenc kiemelkedő iskolateremtő, a legeredményesebb magyar szerves kémikusok között tarthatjuk számon. Mindezt ezer körüli közlemény, tízezer feletti idegen hivatkozás, 54-es Hirsch-index is jelzi. Számos díjat, kitüntetést kapott. A teljesség igénye nélkül néhány: MTA Zemplén Géza-díj (1983), Gábor Dénes-díj (2002), Than Károly-emlékérem (2004), Ipolyi Arnold-díj (2004), Bruckner Győző-díj (2006), Hevesy György-díj (2009), a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (2012), Széchenyi-díj (2013), Príma-díj (2019). De nem csak hazai díjakat kapott, nemzetközileg is elismert volt, így megkapta a Khwarizmi-díjat (2009) és a ChemPubSoc Europe Fellows 2016/2017 elismerést is. A szintetikus szerves kémia és a gyógyszerkutatás terén kifejtett munkássága elismeréséül 2007-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta. 2013-tól a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2017-től a Kémiai Osztály elnöke volt. 2014 és 2020 között két periódusban az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöki funkcióját is betöltötte. Tudományos és egyetemi közéleti tevékenysége mellett számos jelentős külföldi együttműködés részese és szervezője volt. 2021-ben az MTA SZAB Pro Scientia Életműdíjjal tüntették ki. Sok tanítványa lett sikeres vezető kutató, egyetemi tanár, tanszékvezető.  

Fülöp Ferenc nemcsak kiemelkedő tudós, hanem jó barát, életvidám ember is volt. Kezdeményezője volt SZAB és az Egyetem borversenyének, szeretett gombát szedni, kertészkedni, és főzni is. Sok mindenhez értett. Fülöp Ferenccel nemcsak kiváló kutató, oktató távozott, hanem jó barátunk, kollégánk, kiemelkedő műveltségű embertársunk. Távozása hatalmas veszteség nemcsak a szegedi kémikus társadalom számára, de az egész Egyetemnek és az egész magyar tudománynak is. Hiányozni fog mindnyájunknak.

Tóth Gábor 


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS