Újabb „zöld” oldószerek a láthatáron?

Az eutektikus oldószerekről

Bélafiné Bakó Katalin

Az eutektikumok 2003-ig főként a szilárd fázisú rendszerekkel kapcsolatos kutatásokban szerepeltek. 2003-ban azonban a Leicesteri Egyetem munkatársai felhívták a figyelmet arra, hogy az ionos folyadékokhoz hasonló módon léteznek eutektikus oldószerek is, ahol kationok és anionok alkotják az elegyet, s olvadáspontjuk gyakran szobahőmérséklet alatti. Ezek az eutektikus oldószerek természetes alapúak is lehetnek, s így a zöld kémia alternatív oldószereiként tekinthetünk rájuk…

Elsőként a kolin-klorid por (op. 302 oC) és kristályos karbamid (op. 133 oC) 1:2 arányú összekeverésénél tapasztalták, hogy szobahőmérsékleten megolvadt az elegy. Kiderült, hogy ennél az eutektikus összetételnél az olvadáspont 12 oC-ra csökkent!

kolin.jpg

A kolin-klorid szerkezete

A természetes alapú eutektikus oldószerek könnyen előállíthatók (egyszerűen össze kell keverni két komponenst a megfelelő arányban és esetleg kissé melegíteni), nem szükséges különleges berendezés hozzá (esetenként egyedül a víztartalom szabályozására érdemes figyelni), nem kell adalék, kémiai reakció nem történik, további elválasztásra, tisztítási lépésekre sincs szükség. Mivel a kiindulási anyagok könnyen hozzáférhetők és viszonylag olcsók, s az előállítás is egyszerű, nem tűnik merésznek az a kijelentés, hogy ezek az oldószerek gazdaságosan gyárthatók lesznek a közeljövőben. 


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS