Optimális infra-remissziót elősegítő textilszínezékek álcázáshoz

Kutasi Csaba

Ma már követelmény a katonai és egyes rendvédelmi, határrendészeti alakulatok gyakorló és bevetési ruházatánál a látható tartományban optimális tereptarka hatás, az éjszakai álcázáshoz pedig az emberi testből kiáramló infravörös sugárzást elnyelő képesség. Többféle álcázóruházati változat ismert, például az erdei és sivatagi, városi színvariáció. Infravörös sugárzás abszorbeálására válogatott csávaszínezékek és egyes pigmentek alkalmasak. Ma már speciális bevonatokkal is elérhető, hogy az éjszakai látási viszonyok mellett se legyen felderíthető az álcázóöltözéket viselő személy. A cikk többféle lehetőséget ismertet.

Az erdei változatnál zöld (levél), barna (fakéreg), drapp (talaj), fekete (egyéb, pl. madár) színezetek a jellemzők. Főleg a zöld szín igényel egyedi színezékkombinációt az optimális infra-remisszió biztosítására. (Az infra-remisszió az IR-tartományú elektromágneses sugárzás szóródása nem tükröződő felületekről, az infra-reflexió az IR-tartományú elektromágneses sugárzás visszaverődése a megfigyelőhöz.)

terep.jpg

Különböző kialakítású tereptarka mintázatok

Érdekesség, hogy a digitális képfeldolgozáson alapuló mintázattal ellátott álcázó ruházati alapanyagok nagy múltra tekintenek vissza. Ilyen mintákat a második világháború idején már terveztek, a mikro- és makromintákat egy rendszerben ötvözve. A német hadsereg továbbfejlesztette az 1970-es években, így a kisebb formákkal lágyították a széleken a nagy léptékű mintát, ezzel a mögöttes tárgyat is nehezebb felismerni. 


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS