Máshogy is lehet: emlékmorzsák tanári létem hordalékából

Kalandos utam a kémiatanárság felé

Fodor Erika

Érdemes ezt a videót megtekinteni. Egy idejét nem kímélő kolléga, teljes védőfelszerelésben végzi elszívófülke alatt két, állványokba befogott gázfejlesztővel és a megfelelő erős savak, továbbá sók segítségével azt a kísérletet, amikor a két keletkező gáz (kén-dioxid, kén-hidrogén) találkozásánál többek között kén keletkezik. A tanár mintegy fél órát bíbelődik, míg összerakja a berendezést, elhasznál egy csomó vegyszert, majd szétszed, elrak mindent és nem kevés ideig mosogat. Mit lát a diák? Színtelen buborékokat, egy pohárban szürkésfehér folyadékot. Nem túl izgalmas, viszont túl drága!

Ugyanez a kísérlet az új módszerű, olcsó, egyszerű, gyors, színes tanulókísérlettel a következő módon végezhető el: Tegyünk a tálcára egy sötétkék csempét vagy kék kartonra helyezett átlátszó üveglapot, erre egymástól mintegy két centiméterre szórjunk egy-egy csipet sót (például kálium-szulfid és nátrium-szulfit). A két kupacot fedjük le megfelelő méretű Petri-csésze felével. Az órán a tanár, kezében egy tömény sósavas cseppentővel végigmegy az asztalok között. Az adott csoporthoz érve, egy diák felemeli egy pillanatra a Petri-csészét és a tanár mindkét sókupacra cseppent a savból. A keletkező gázok így közel zárt térben maradnak a Petri-csésze alatt. Csak egy ici-picit érzik a két különböző szagú gázt a zárt tér miatt, amelyek amúgy is azonnal elreagálnak és a két pezsgő kupac között a kék alapon megjelenik a szilárd sárga kén. Nagyon szép, színes és meglepő látvány! Itt védőfelszerelésre sincs szükség. A vegyszerhasználat minimális. Eszköz: akár házilagosan is megoldható, mert ha nincs Petri-csésze, akkor a legolcsóbb vékony falú poharat lehet megfelelő méretűre vágni. Tíz tálca előkészítése öt perc, a mosogatás egyetlen perc!

fodor.jpg

Egy kis furfanggal a réz és a tömény salétromsav veszélyes reakciója is gyönyörűszép élménnyé varázsolható. A csempe közepére egy csepp salétromsavat cseppentünk, erre helyezi a diák a régi egyforintost vagy egy eurocentet. Köré univerzálindikátor-csíkot rajzol. A reakció során a barnás nitrózus gőzök hatására a pénz cikk-cakkban mozogni kezd, míg a piros szín jelzi a savas kémhatást. Ez látványban, tartalomban messze több, mint a réz és a salétromsav reakciójának szemléltetése.

Ezek a kísérletek is bizonyítják, hogy az új módszer korántsem a „szegény ember vízzel főz” alapon működik, hanem segítségével a tanítás szempontjából egyenértékű, de a legtöbbször többet mutató, TÖBB lehetőséget magában hordozó kísérleteket lehet előállítani, mintha hagyományos eszközökkel tennénk. 


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS