Elhunyt Braun Tibor egyetemi tanár

A lap olvasói számára is jól ismert professzorra családja, Hudecz Ferenc, Keglevich György és Kiss Tamás emlékezett.

brfull.jpgBraun Tibor magyar állampolgárként Lugoson született 1932-ben. Vegyész diplomát 1954-ben a Victor Babeş Tudományegyetemen szerezett. Kutatói munkáját Marosvásárhelyen kezdte, majd a bukaresti Atomkutató Intézetben helyezkedett el. 1963-ban költözött Magyarországra, tudományos pályáját az ELTE adjunktusaként folytatta. 1980-ban szerezte meg a tudományok doktora fokozatot, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen címzetes egyetemi tanárnak nevezték ki. 2006-ban a Kolozsvári Román Műszaki Egyetem és az aradi Vasile Goldiş Tudományegyetem tiszteletbeli doktorává (honoris causa) avatta. Munkásságát számos díjjal és nemzetközi elismeréssel, így Derek de Solla Price-szal és Hevesy-díjjal ismerték el.

Braun Tibor nemzetközi hírű kutató, két jelentős nemzetközi kémiai tudományos folyóirat – a Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry és a Fullerene Science and Technology – főszerkesztője, több száz tanulmány és szakkönyv szerzője. A tudományos teljesítmény mérésének, az idézettség és bibliometria kutatási területének nemzetközileg elismert kidolgozója, a szakterület vezető folyóiratának, a Scientometricsnek alapító főszerkesztője.

Élete végén jelentős tudományos ismeretterjesztő tevékenységet folytatott. Számos, a kémiát és a tudományt népszerűsítő kötetet publikált, utolsó könyve 2021-ben, kilencvenéves korában jelent meg.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS