Kedves Olvasók!

ssl1.jpgA Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) elnökének megtisztelő és egyeben örömteli feladata a Magyar Kémikusok Lapja (MKL) új évi első számában köszönteni a lap olvasóit. Az ebben a tisztségben eltöltött 12 év után ez az utolsó lehetőség különleges érzésekkel töltött el. A leköszönő vezető beszámolójának azonban nem most, hanem 2023 májusában, a tisztújító közgyűlésen lesz ideje. Csak nagy vonalakban szeretném említeni, hogy az elmúlt több mint egy évtized alatt számos kémiát érintő ünnepi évben mutathattuk meg az MKE kémiai tudomány és művelői iránti elkötelezettségét hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Sajnálatos módon az utóbbi időszakban nem várt nehézségekkel is meg kellett küzdenünk, de reményeim szerint továbbra is életerős Egyesületet tudunk átadni az idén az új vezetőség számára.

Az évre előre tekintve, tervezett konferencia-programjaink közül szeretném kiemelni a 2011-ben útjára indított és 4 évenként megrendezésre kerülő MKE Nemzeti Vegyészkonferenciát, amely a hazai kémikustársadalom legnagyobb közös összejövetele és amelyen várhatóan a nyár elején személyesen találkozhatunk.

Rátérve az MKL 2023. évi januári számának ajánlására, biztosíthatom hűséges és újdonsült olvasóinkat, hogy számos érdekes írást találhatnak ebben a számban is. Többek között az ez évi magyar vonatkozású kémia- és vegyipartörténeti évfordulókra hívja fel a figyelmet Próder István hagyományos összeállításban; egy újonnan választott levelező akadémikus, Szente Lajos bemutatja ciklodextrinnel kapcsolatos fő kutatási területét; Csanády Andrásné beszámol a kvázikristályokkal kapcsolatos hazai kutatás kialakulásáról és fejlődéséről; megemlékezést olvashatnak az idejekorán elhunyt Kajtár Márton (1929–1991) szerves kémikus professzorról egy volt hallgatója révén, valamint az Ígéretes fiatal kémikusaink rovatban „A zöld kémiakönyvtől az egyetemi katedráig” című beszélgetésből Barta Weissert Katalin szakmai pályafutását ismerhetik meg.

Remélem, a fenti ízelítő felkeltette érdeklődésüket az MKL többi közleménye iránt is.

Végül, de nem utolsósorban a Magyar Kémikusok Egyesülete vezetősége nevében, egészségben és sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánok!

Simonné Prof. Dr. Sarkadi Livia

az MKE elnöke


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS