A tudomány az utcán is velünk van

A Hargittai házaspár az utóbbi években nagy sikerű útikalauzokat írt Budapesten, New Yorkban, Moszkvában és Londonban „sétálva a tudomány körül”. A sorozat most az MKL-ben folytatódik rövidebb utakat bejárva – és reményeink szerint újabb szerzők bevonásával. Kérjük Önöket, írjanak egy-egy magyarországi vagy külföldi város néhány vagy akár csak egyetlen, utcán vagy középületben látható tudományos emlékéről, amelyre szívesen gondolnak személyes élményeik és/vagy olvasmányaik kapcsán.

Reméljük, elképzelésünk elnyeri olvasóink egyetértését; érdeklődéssel várjuk képekkel illusztrált visszaemlékezéseiket tudományos sétáikról.

A szerkesztőség

…..

Washingtoni séták a tudomány körül I.

Hargittai István, Hargittai Magdolna

Az amerikai főváros Washingtont Washington államtól a D.C., District of Columbia jelzővel különböztetik meg. Mint szövetségi főváros, egyetlen államhoz sem tartozik, polgármester áll az élén és felügyeletét az amerikai törvényhozás gyakorolja. Szép város, amelynek tervezői európai városok, köztük Budapest példáját tanulmányozták.

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa 1863-ban, az amerikai polgárháború idején alapította meg az USA Nemzeti Tudományos Akadémiáját (NAS). Jelenlegi székhelyét 1924-ben nyitották meg. Pompás épülete és mellette Einstein szobra a tudomány egységes emlékművét alkotja.

einst.jpg

Az Einstein-szobor (Robert Berks, 1979) a NAS délnyugati sarkában áll (© Hargittai István és Hargittai Magdolna)

 A NAS-székház építésze Bertram C. Goodhue volt, a külső és belső tereket Lee Lawrie tervezte. Lawrie és Goodhue a római Janus istent ábrázolja a Constitution sugárúti bejáraton. Az 1960-as években az eredeti épülethez egy keleti és egy nyugati szárnyat csatoltak, amelyek olyan jól illeszkednek az eredeti épülethez, hogy alig lehet megkülönböztetni őket.

Lawrie tervezte az épület ereszének díszítését, amelyen a megfigyelést jelképező hiúz, a bölcsességet jelképező bagoly és az orvostudományt jelképező kígyó ismétlődő alakja látható.

h1.jpg

A jobb középső domborműves tábla az épület homlokzatán (© Hargittai István és Hargittai Magdolna)

Az épület homlokzatán az ablakok között hat domborműves bronztábla látható: három a bejárattól balra és három jobbra. Minden tábla hat tudóst ábrázol (kivéve a jobb középsőt, amely hetet).


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS