Az Erdey-Grúz–Volmer-egyenlet

Inzelt György

Erdey-Grúz Tibor érdeklődése nyomon követhető, ha megnézzük akadémiai előadásait. 1943. május 14-én választották meg az MTA levelező tagjának, székfoglalóját „Potenciál-meghatározó folyamatok fém és oldat határán” címmel 1944. január 24-én tartotta. Éppen időben, mert nem sokkal később az MTA működése megszűnt.

1945 nyarán tagja lett a Szent-Györgyi Albert szervezte Magyar Természettudományi Akadémiának, ami 1946. július 24-én beolvadt a Tudományos Akadémiába.

egtk.jpg

Erdey-Grúz akadémiai tagsági könyve Szent-Györgyi Albert elnöki aláírásával (a Szent-Györgyi által aláírt dokumentum 1945 őszén igen sokat számított, mert ő a Magyar–Szovjet Művelődési Társaság díszelnöke is volt ekkor)

1948. július 2-án lett az MTA rendes tagja. „A reakciósebesség változása a kontakt-katalizátor mennyiségével” című székfoglalójának felolvasására 1948. október 1-én került sor. Az 1950 novemberében között tartott ünnepi hetén az „Elektródfolyamatok kinetikája” címmel tartott előadást. A Tudományos Minősítő Bizottság (TMB) megalakulásával újraértékelték a kutatókat. Első körben 333 pályázó közül 68-nak a tudományok doktora, 173-nak a tudományok kandidátusa fokozatot ítélték oda.

Ma már különös olvasni, hogy Erdey-Grúz hamarabb lett akadémikus, mint a tudományok doktora. Még az akadémikusok közül sem kapott mindenki fokozatot. Ehhez persze tudni kell azt is, hogy három évvel korábban sok akadémikust visszaminősítettek tanácskozó tagnak.

Az elektródfolyamatok kinetikája tekintetében a váltóáramú mérések és az oxigéntúlfeszültséggel kapcsolatos vizsgálatok képezték tevékenysége fő vonulatát 1950 és 1976 között. Minden említett területen az ő kezdeményező tevékenysége folyományaként alakultak meg azok a tudományos iskolák, amelyek ma is meghatározó szerepet játszanak a hazai elektrokémiai kutatásban.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS