Legyenek Nyerő Páros!

Beszélgetés Keglevich György és Lente Gábor professzorral

A jókívánság a beszélgetés főszereplőinek szólt: Keglevich Györgynek, aki a Műegyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszékének professzora, korábbi tanszékvezetője, néhány hete a Magyar Kémikusok Lapja (MKL) szerkesztőbizottságának elnöke, és Lente Gábornak, aki a Pécsi Tudományegyetem Kémiai Intézete mellett a Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszéket is vezeti, és a lap új felelős szerkesztője. Mindkettőjüket ismerik az olvasók. Lente Gábort valószínűleg jobban, hiszen ő az egyik legnépszerűbb szerző – 15 éve írja havonta a nagyon kedvelt Vegyészleleteket. Keglevich György még régebben jelentkezett az első cikkével.

keg.jpg

A beszélgetés során Keglevich György néhány javaslatot is megfogalmazott, ezekből idézünk: „Nagyon fontosnak tartom a figyelemfelkeltést. Ezt, úgy gondolom, jól csináltuk eddig. Megjelenhetne néhány új téma. … A fenntarthatóság kérdését nagyon időszerűnek gondolom, és nem csak a vegyészeket érdekelheti, mert beletartozik például az is, hogy külön gyűjtsük-e a kupakot és az üdítős üveget vagy sem; hová dobjuk a tejfölös poharat; hogyan komposztáljunk. A következő javaslatom a kemofóbia elleni küzdelem folytatása. Kardinális kérdés az ipari kapcsolatok erősítése, az ipari információk, gondolatok megjelentetése. … Az oktatás helyzetének javítását [Kiss] Tamás a hősiesség szintjén képviselte; minden mondatával, szavával egyetértettem. Időnként többen kritizálták a markáns véleménye miatt, de jó ügyért állt ki. Én is fontosnak tartom a szakmapolitika képviseletét. Nagyon kedvelem a meghatározó kémikusokkal közölt interjúkat.”

Mi tehetnénk a kemofóbia ellen?

lent.jpgLente Gábor szerint: „Elsősorban a közoktatás javíthatná a kémia elfogadását. Az más kérdés, hogy ma milyen állapotban van. De abban egy civil szervezet is komolyan segíthetne, hogy mit és milyen technikákkal tanítanak az iskolákban.

Az MKE tagjait, közönségét többnyire nem kell meggyőzni arról, hogy a kémia jó dolog. Van erre egy szemléletes angol kifejezés: preaching to the choir – azokat próbáljuk meggyőzni, akik már meg vannak győzve. A szélesebb közönség elérésére a közoktatás lenne a nyilvánvaló válasz.

A fő problémát abban látom, hogy nincsenek kémiatanárok.”

Az új felelős szerkesztő zárszava: „… felidézném, hogyan zárta Erdey-Grúz Tibor 1946. szeptember 10-én az első szám Beköszöntőjét: »Kérem olvasóinkat, működjenek közre, hogy a lap minél több igényt kielégíthessen. Ha tehát javaslatuk, kívánságuk vagy kifogásuk van a lappal kapcsolatban, közöljék azt velem, ha meg vannak vele elégedve, közöljék másokkal.«”


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS