„Az Egis kémia nélkül megáll”

 Poroszlai Csabával, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatójával Lente Gábor beszélgetett.

Melyek jelenleg az Egis legkeresettebb termékei, és hol vannak a legfontosabb piacok?

A legfontosabb terápiás területeink a szív- és érrendszer, illetve a központi idegrendszer. Erőteljesen jelen vagyunk még a vény nélkül kapható gyógyszerek piacának bizonyos területein. Értékesítéseink 80%-a külpiacokon történik, leányvállalatok és külképviseletek révén a kelet-közép-európai országok többségében elérhetőek a termékeink. Nagyon fontos számunkra Nyugat-Európa is, azon belül különösen Franciaország és Németország.

pcs.jpg

Ezek szerint nagyon sok különböző nyelven kell betegtájékoztatót vagy a termékekhez reklámszövegeket írni. Ezekhez megvan a cégen belüli erőforrás?

Elkülönítjük azokat a piacokat, ahol az Egis saját hálózattal és márkanévvel van jelen. Ezekben az országokban saját leányvállalataink, képviseleteink vannak, ezek rendelkeznek a szükséges marketingtudással. A gyógyszerismertető anyagokat a helyi piacokra ottani kollégáink írják vagy fordítják – ahogy egykor Örkény István is tette. Mivel Magyarországon gyártjuk a gyógyszereket, a forgalomba hozatali engedélyek összeállítása itthon történik. A betegtájékoztató szövegeket természetesen egyeztetjük a helyi kollégáinkkal, de a törzskönyveket házon belül is kell tudnunk menedzselni. A világ többi részén, például a nyugat-európai piacokon partnereken keresztül értékesítünk, licenszbe adjuk a készítményeinket. Ezeken a piacokon nem mi foglalkozunk a reklám- és marketinganyagok összeállításával. A betegtájékoztatókért is a partner felel, bár a részleteket nekünk is ismernünk kell, hiszen a gyártás továbbra is nálunk van. Nem beszélünk nyolcvan nyelvet, de nagyon erős angol és orosz nyelvtudás jellemzi a vállalatot. A saját piacaikon megvan a helyi nyelvismeret is, ahol pedig partnereken keresztül értékesítünk, ott ők szolgáltatják ezt a tudást.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS