Pillanatképek a MAGYOSZ életéből

Ilku Lívia

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége 37 tagvállalatot tömörítő civil szervezet. A tagok között megtaláljuk a hazánkban gyártási kapacitással rendelkező vállalatokat, azokat is, amelyek kizárólag forgalmazási tevékenységet végeznek, sőt vannak olyan vállalatok is, amelyek legfőbb profilja a kutatás-fejlesztés. A tagvállalatok között találjuk meg a négy legnagyobb gyógyszergyártó óriást, de a kkv-szektor ugyanúgy képviselteti magát. Vannak vényköteles készítményeket forgalmazók, vannak olyanok, amelyeknek csak OTC-portfóliójuk van (vény nélkül kapható termékeket kínálnak), sőt, vannak olyanok is, amelyek tápszert vagy étrend-kiegészítőt is forgalmaznak. Bár a tagvállalatok nagyon sokrétűek, méretük, portfóliójuk nagyban különbözik, sok területen egymás piaci konkurensei, mégis elmondható, hogy a szakemberek és a vezetők rendkívül aktív és összehangolt munkája eredményes.

A MAGYOSZ munkájának nagy része a szakmai specifikációra épülő bizottságok munkájában testesül meg. A bizottságok vezetői és tagjai végzik a munka oroszlánrészét: saját szabad idejükből, dotáció nélkül, elhivatottságból dolgoznak és tesznek a közös cél érdekében, mindannyiunk érdekében.

terkep.jpg

Magyarország az elsők között, több mint 110 évvel ezelőtt kapcsolódott be a gyógyszergyártásba és vált néhány évtized alatt gyógyszergyártó nagyhatalommá. Az 1929-től bekövetkező világgazdasági válság éveiben is stabil megélhetést jelentett az ott dolgozóknak és elengedhetetlen exportbevételt az országnak, az azt követő évtizedben pedig a nemzetgazdaság egyik húzóágazata lett. A jelen magyar gyógyszeripara méltó őrzője az évszázadnál is régebbi hagyományoknak, olyan szakmakultúrát testesít meg, ahol a gyógyszer mint bizalmi áru előállítását a teljes vertikum során fejlett minőségbiztosítási rendszerek támogatják. 12 gyártási kapacitással rendelkező tagvállalatunk van, amelyek közül többen is több telephelyen vannak jelen Magyarországon.

***

A hazai gyógyszeripar történetében 1990 óta az egyik legszélesebb összefogásként tartjuk számon azt a 2012. február 29-i eseményt, melynek során a gyógyszeripari vállalatokat tömörítő legjelentősebb érdekképviseletek vezető tisztségviselői együttesen demonstrálták elkötelezettségüket az átlátható és etikus kereskedelemért, valamint a minden eddiginél hatékonyabb, hazai és nemzetközi viszonylatban is példa értékű önszabályozásért. A Gyógyszer-kommunikációs Etikai Kódexet korábban közösen aláíró MAGYOSZ-hoz és Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületéhez csatlakozott tehát a „Védettség” Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete és a Generikus Gyógyszergyártók és Gyógyszerforgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete is. Az Etikai Kódex minden tekintetben megfelel az európai szinten is lefektetett etikai elvárásoknak, és jelenleg az egyik legkomplexebb, legtöbb területre kiterjedő ilyen szabálygyűjtemény is egyben, amely kiegészíti a piaci gyakorlatot meghatározó jogszabályok szövegét, így azokkal együtt ad átfogó útmutatást a gyógyszeriparban tevékenykedők és – tágabb értelemben – az Egészségügyi Szakemberek számára a jogszerű és etikus tevékenység végzéséhez. A kereskedelmi gyakorlatnak tehát egyidejűleg kell megfelelnie a Kódex és a vonatkozó jogszabályok által támasztott előírásoknak. Az etikus szabályrendszer külön honlap-felületet is kapott: a http://www.etikusgyogyszer.hu/ oldalon, amely az önálló entitás hangsúlyozása mellett a bejelentések lehetőségét is megteremti.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS