Évszázados felelősséggel az egészségért – Richter Gedeon Nyrt.

Zalai Károly

Magyarország egyik legversenyképesebb iparágának, a gyógyszeripar alapjait 1901-ben Richter Gedeon gyógyszerész rakta le. A több mint 110 éves múltra visszatekintő magyar gyógyszeripar minden szempontból a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik. Hazánk ipari hagyományainak egyik legfontosabb hordozója, emellett hagyományosan kiemelkedő szerepet tölt be nemzetgazdasági hozzájárulásával az ország nemzeti jövedelmének megtermelésében, exportjában és a magyar lakosság korszerű egészségügyi ellátásában.

A Richter több mint 200 féle gyógyszert gyárt, termékei között originális, generikus és licenckészítmények egyaránt megtalálhatók, amelyek szinte valamennyi terápiás területen kínálnak hatékony, korszerű és elérhető árfekvésű gyógymódot. Kivételes figyelmet fordít a központi idegrendszerre ható, továbbá a szív- és érrendszeri, az emésztőrendszeri készítmények, az izomlazítók, valamint a nőgyógyászati termékek fejlesztésére és gyártására.

richter.jpg

Termékek megoszlása terápiás területenként (2013)

A Richter számára a nőgyógyászati terápiás terület kiemelkedően fontos. A Társaság egyedülálló, több évtizedre visszanyúló tapasztalattal rendelkezik ezen a területen: az első szteroidkísérleteket maga az alapító, Richter Gedeon gyógyszerész végezte. A fejlesztéseknek köszönhetően ma már mindazon vállalatok közül, amelyek világszerte nőgyógyászati termékekkel foglalkoznak, a Richter rendelkezik az egyik legszélesebb termékválasztékkal (fogamzásgátlók, sürgősségi fogamzásgátlók, hormonpótló és gombaölő, valamint mióma kezelésére szolgáló készítmények). Fontos mérföldkő volt a svájci PregLem gyógyszeripari vállalat felvásárlása, mellyel a nőgyógyászati vonalon is az originális kutatási területre lépett be a Richter, olyan készítmények terén, ahol jelentős kielégítetlen orvosi igény mutatkozik, mint például a miómák, valamint az endometriózis kezelése. A német Grünenthal GmbH fogamzásgátló termékpalettájának megvásárlásával a Richter Csoport tovább fokozta jelenlétét a nyugat-európai piacon, egyedülálló lehetőséget biztosítva nőgyógyászati üzletágának további bővítésére. Ezek a stratégiai lépések jól kiegészítik a vállalat eddig is széles körben elismert nőgyógyászati tevékenységét, hiszen így már minden korosztálynak kínál korszerű terápiás megoldást. Az Amerikai Egyesült Államok piaca szintén fontos a Richter nőgyógyászati készítményeinek exportja szempontjából, a Társaság hatóanyagokat, valamint késztermékeket is nagy mennyiségben szállít az USA piacára.

A Richter 1000 fős kutató-fejlesztő bázisával a közép-kelet-európai térség legjelentősebb gyógyszerkutatási központja. Az originális kutatás (központi idegrendszer, nőgyógyászat) mellett generikus készítményfejlesztéssel és biotechnológiával foglalkozik. Az originális kutatás tekintetében a Richter az innováció, a technológiai színvonal, és a gyorsaság hármasára helyezi a hangsúlyt. A közép-kelet-európai régióban a Richter költ a legtöbbet kutatás-fejlesztésre: árbevétele több mint 10 százalékát, 2012-ben 38,8 milliárd forintot. 


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS