A HUMAN BioPlazma Kft.

Kinczel Péter

A HUMAN BioPlazma Kft. biológiai gyógyszerkészítményeket gyártó vállalat, mely emberi vérplazmából előállított gyógyszerkészítmények gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A gödöllői frakcionáló üzemben, mely a Kedrion csoport három termelőüzemének egyike, a plazmából előállított készítmények teljes gyártási ciklusa kivitelezhető.

Vállattörténet. Vállalatunk elődjének az 1922-ben alapított Phylaxia vállalat humán szérumgyártó részlege tekinthető.

A HUMÁN Oltóanyagtermelő és Kutató Intézet megalapítása 1954-re datálódik. Ebben az évben kezdődött meg az intramuszkuláris immunoglobulin, majd az ötvenes évek második felében a human albumin gyártása.

A hemofíliás betegek életminőségének javulását eredményezte a véralvadási faktorok gyártásának és forgalmazásának elindítása.

1997-ben került piacra a saját fejlesztésű intravénás immunoglobulin. Az évek során folyamatos termelési és technológiai fejlesztés történt.

2008-ban – több tulajdonosváltás után – a vérkészítmények gyártása a HUMAN Bioplazma Kft.-n keresztül az olasz Kedrion Vállalatcsoport 100 százalékos tulajdonába került. A Kedrion vállalatcsoport az elmúlt 6 év folyamán számos jelentős beruházást hajtott végre, melynek eredményeképpen megduplázódott az emberi vérplazma frakcionálási kapacitásunk, mely jelenleg 500 000 liter/év.

human.jpg

Üzembe helyeztünk egy új Plazma Kezelő Központot üllői telephelyünkön, valamint több más technológiai fejlesztést és minőségjavító intézkedést vezettünk be.

Új plazmaferezis állomásokat is létesítettünk Budapesten, illetve Debrecenben. A ferezis állomásoknál, illetve az Országos Vérellátó Szolgálat által begyűjtött plazma adja késztermékgyártásunk alapanyagát.

A késztermékgyártás mellett jelentős mennyiségű bérmunka-frakcionálást is végzünk anyavállalatunk számára.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS