Víz a légkörben

Weidinger Tamás, Tasnádi Péter

A földi légkör sajátossága, hogy benne a víz mindhárom fázisban előfordul.
A Naprendszer más bolygóin is találunk vizet. A leginkább kutatott Mars egyenlítői területein a hőmérséklet akár 0 °C fölé is emelkedhet, így a felszínen előfordulhatnak vízcseppecskék (vizes oldatok), viszont az alacsony felszíni nyomás (6–7 hPa) miatt a légkörben csak víz és szén-dioxid alkotta jégfelhők vannak. A négy külső gázbolygó (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és Neptunusz) nem rendelkezik szilárd felszínnel, a légkörük mélyebb rétegeiben – a belső hőjüknek köszönhetően – vízfelhőket is detektáltak. Itt fontos felhő- és csapadékalkotó az ammónia. A Jupiteren és Szaturnuszon a légköri viharok során villámokat is megfigyeltek. Sok érdekességet rejtenek e bolygók holdjai is; ilyen például az Enceladus (a Szaturnusz holdja), ahol a szilárd kéreg alatt nagy kiterjedésű víz-óceán lehet, hasonlóan az Arktisz alatti vagy az Antarktisz jégkérge alatti tavakhoz. Szintén jelentős mennyiségű víz és jég van a Jupiter holdjain. „Vizes hely” a mi Holdunk is, ahol a pólusok környékén – az állandóan fagyott felszín alatt – ott a jég.

A manapság oly divatos exobolygók vizsgálata során szintén találtak vízfelhőket.

A felhők létezése a földi hőmérséklet-tartomány és a víz különleges tulajdonságai közötti finom egybeesésnek köszönhető.

A víz különleges anyag, nélküle nem alakulhatott volna ki és nem maradhatna fenn a földi élet (testünk több mint 90%-ban vízből áll). Arisztotelész a tűz, a levegő és a föld mellett a vizet is az őselemek közé sorolta. Pontos összetételét csak 1811-ben állapították meg. (Dalton 1808-ban még úgy gondolta, hogy a víz egy hidrogén- és egy oxigénatomból áll.)

A víz részt vesz azokban a folyamatokban, amelyek hosszabb távon befolyásolják a földi klímát, rövid távon pedig a napi időjárást. Mindezeket a folyamatokat úgy szabályozza, hogy testünk összetételével ellentétben tömegaránya mind a Földön, mind a légkörben igen csekély.

hurrikan.jpg

Az Andrew hurrikán fejlődése, 1992. augusztus 23-, 24- és 25-én

A légköri víz sokoldalú hatásai rendkívül kicsiny effektusokon múlnak, szinte azt mondhatjuk, hogy a víz úgy szabályozza a légköri folyamatokat, ahogyan a néhány ppm-nyi szennyező a félvezetők áramát. 


Vissza a tartalomhoz

 pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS