Salgó András

Az élelmiszeripar kihívásai a klímaváltozás hatásai az élelmiszerbiztonságra

salgo.jpgA globális klímaváltozás jelentős hatást gyakorol és veszélyeket hordoz az élelmi láncra, az élelmiszer-biztonságra és az ellátás biztonságára. Egy sor olyan klímafüggő tényezőt említhetünk, amelyek döntően befolyásolják az élelmi lánc biztonságát: ilyen például a hőmérséklet-változás (felmelegedés), a csapadékeloszlás és -gyakoriság szélsőséges értékei, a természetes állóvizek felmelegedése és elsavanyodása (a pH csökkenése), a szennyező komponensek migrációja. A klímaváltozás társadalmi-gazdasági következményei is egyre inkább beláthatatlanok. Ezek megjelennek a növénytermesztés és az állattenyésztés, a feldolgozás, a globális kereskedelem, a demográfiai változások, a migráció és az emberi viselkedésformák területén is.

Az élelmiszerláncok klímaváltozás okozta sérülékenysége miatt kétirányú „védekezési” törekvéscsoportra van/lesz szükség. Egyrészt javítani kell az „adaptációs” készséget, másrészt minden erővel törekedni kell az „enyhítés” módozatainak kimunkálására. Ez a „kettős feladat” – bár globális folyamatok következtében alakult ki – erősen lokális megoldásokat igényel.

A tanulmány azokat a körülményeket és veszélyeket mutatja be, amelyek alapvetően befolyásolják az elsődleges nyersanyagtermelést, másrészt döntő módon hathatnak az élelmiszer-biztonságra és a táplálkozástani körülményekre.

Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS