Bezegh András

Körforgásos gazdaság: a fenntarthatóság nélkülözhetetlen eszköze

A gazdaság mai általános modelljét, a növekvő népesség növekvő fogyasztását kiszolgáló növekvő termelést egyre észrevehetőbb mértékben korlátozza az egyes speciális nyersanyagfajták egyre gyakrabban kialakuló hiánya és a Földet elborító hulladék mennyisége.

A körforgásos gazdaság új gazdasági fejlődési pályát kínál azzal, hogy a természeti erőforrásokat hosszabb ideig használja saját céljaira, így egyidejűleg csökkenti az erőforrások iránti igényt és a hulladékok képződését.

bez.jpg

A körforgásos gazdaság elve

A körforgásos gazdaság valójában a gazdálkodás különböző területein régóta ismert megoldások tudatosabb és szélesebb körű alkalmazását jelenti. Az írás bemutatja a körforgásos gazdasághoz vezető kényszerítő körülményeket és a korábbi gyakorlatok mellett azokat a gondolati iskolákat, amelyek a fenntarthatóság érdekében vizsgálták a termelés anyag- és energiaáramait.

A körforgásos gazdaság ígéri – és egy átmeneti időre lehetővé is teszi – a világ gazdaságának mennyiségi és az emberiség számbeli gyarapodását. Ami ez után következhet, az a stabil népesség és az általános ipari ökológiai modell, amit a természet évmilliók alatt fenntarthatóvá fejlesztett.

Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS