Elhunyt Novák Lajos, a BME professor emeritusa

novak.jpgNovák Lajos 1961-ben szerezte meg vegyészmérnöki diplomáját a BME Vegyészmérnöki Karán. Az egyetem után a Szerves Kémia Tanszékre került, ahol később a tanszékvezetői posztot is betöltötte.

Pályája első szakaszában, többek között, terápiás szempontból jelentős benzo[a]kinolizin- és indolo-kinolizin-származékokat szintetizált, később nukleinsavak szintézisével és polinukleinsavak kémiai módosításával foglalkozott, majd a gyógyászati szempontból rendkívül jelentős prosztaglandinokat és prosztaciklin-származékokat tanulmányozta. A prosztaglandinok kémiájáról Szántay akadémikussal írt könyvet. 1974-től a környezetkímélő integrált növényvédelemben ígéretes juvenil hormonhatású vegyületek szintézisével és rovarferomonok szerkezetfelderítésével, szintézisével foglalkozott. Kutatási eredményei alapján olyan készítményt is kifejlesztettek, amely az ember környezetében megtelepedett rovarfajokok elleni védekezésben alkalmazható. 1986-tól a keringési betegségek megelőzésében és gyógyításában felhasznált koleszterinszint-csökkentők előállításával, lipoxigenáz-enzimgátlók szintézisével, valamint a szerotoninrendszert előnyösen befolyásoló anyagok előállításával foglalkozott.

Aktívan részt vett a szerves kémia oktatásában. A Szerves Kémia I. és II. jegyzet 1987-ben, a Szerves kémiai praktikum II. 1989-ben nívódíjat kapott. Tudományszervezési munkája is igen jelentős volt. Kimagasló oktató- és kutatómunkáját, tudományszervezési tevékenységét számos díjjal ismerték el.

Novák Lajosra Huszthy Péter emlékezett.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS