Védőoltás, nem fagyálló

Csupor Dezső

csup.jpgA koronavírus-védőoltások kapcsán hirtelen ugrásszerűen megnőtt a „szakértők” száma. Felmerült például, hogy a Moderna szerét ugyan alaposan bevizsgálták, és nagyon kevés PEG-et találtak benne, amitől talán „kicsit kevésbé jó”, mint a Pfizer oltása.

A fagyállókban azonban nem polietilén-glikol (PEG), hanem monoetilén-glikol (MEG) vagy dietilénglikol (DEG) van. A MEG és a DEG sűrűn folyó, édes ízű, mérgező folyadék. A PEG nem mérgező.

A PEG-et a gyógyszergyártásban gyakran használják oldást elősegítő anyagként, biztonságossága az ehhez szükséges koncentrációkban tudományosan alátámasztott. A PEG-et ezen kívül hashajtókban is felhasználják, sőt, bizonyos gyógyszermérgezések esetén PEG-et használnak bélmosásra (literes mennyiségben).

A vakcina mindössze mikroliteres mennyiséget tartalmaz ebből az ártalmatlan anyagból. Ráadásul nemcsak a Moderna, hanem a Pfizer–BioNTech védőoltása is tartalmazza (pontosabban: egy kémiailag némileg különböző származékot), és az sem lenne meglepő, ha az újonnan engedélyezett védőoltások is tartalmaznák.


  Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS