Jelen a jövő

Kerekasztal-beszélgetések az OTDK kapcsán. Második rész

Vendégek: Angela Wilson és Simonné Sarkadi Livia

Idén az ELTE Kémiai Intézete szervezte – 2021. május 17–19. között – a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Kémiai és Vegyipari Szekcióját. A közel 150 előadást tartalmazó program részeként négy kerekasztal-beszélgetésre került sor négy kémiai társaság vezetőjével a kémia jelenéről és jövőjéről, a kémiai kutatásokról, a kémia oktatásáról, valamint a kémia és a társadalom kapcsolatáról. A beszélgetéseket az ELTE TTK YouTube-csatornáján követhették élőben a szekció résztvevői a jelentős számú érdeklődővel együtt. Az egyenként 45 perces beszélgetések meghívott vendége a Német Kémiai Társaság (Gesellschaft Deutscher Chemiker, GDCh) regnáló elnöke, Peter R. Schreiner professzor, a Francia Kémiai Társaság (Société Chimique de France, SCF) nemrég leköszönt elnöke, Gilberte Chambaud professzor, az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society, ACS) soron következő elnöke, Angela Wilson professzor, valamint a Magyar Kémikusok Egyesületének (MKE) elnöke, Simonné Sarkadi Livia professzor volt. A vendégekkel Császár Attila, Szabados Ágnes és Szalai István beszélgetett. Októberben az amerikai és a magyar elnökkel folytatott beszélgetések szerkesztett változata jelenik meg, a másik két beszélgetés a Magyar Kémikusok Lapja szeptemberi számában olvasható.

wilson.jpgAngela Wilson: … Századunkban rengeteg kihívással kell az emberiségnek szembenéznie, a kémia a központi tudomány szinte minden fenntarthatósági kérdés kapcsán. Csaknem minden esetben innovatív megoldásokra van szükségünk a központi jelentőségű problémák kezelésekor. Azt gondolom, hogy a jövőben még kiemeltebb hangsúlyt fog kapni az újrahasznosítás és az újrafelhasználás, és még fontosabbá válnak egyes helyettesítő megoldások. Utóbbira példa a ritka elemek alkalmazása. A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia elképzelhetetlenül nagy szerephez jut már a közeljövőben. Az adatalapú kémia felé is gyors az elmozdulás, ez segítheti új anyagok (gyógyszerek, műanyagok, katalizátorok) kifejlesztését. Ha adhatok tanácsot a következő kémikus generációnak, akkor az az lenne, hogy kövessen el mindent, hogy kiváló alapokra tegyen szert a számítástudományhoz kapcsolódó területeken, még akkor is, ha nincs szándékában az adattudomány felé orientálódni. A jövő ezt követeli meg. Nagyon fontos területek még a robotika, a molekuláris tervezés, valamint a személyre szabott gyógyászat, melyek mind a kémiához köthető területek.

livia2Simonné Sarkadi Livia: … Nagy öröm számomra, hogy az elnökségi periódusom alatt egy aktívan működő kémiatanári szakosztály működik az MKE-ben, melynek keretében a kémiatanárok megosztják egymással a pedagógiai, didaktikai és egyéb tapasztalataikat. Az egyesület maga is tart továbbképzéseket, szervezünk kémiatanári konferenciát, ahol a résztvevők bemutathatják egymásnak a legjobb gyakorlatokat. Társszervezői vagyunk a „Színpadon a természettudomány” konferenciasorozatnak. Ha az én középiskolás kémiatanárom nem olyan kiváló, mint amilyen, akkor lehet, hogy az orvosira jelentkeztem volna, mert a biológiához is vonzódtam. Ő fordította érdeklődésemet a kémia felé. Nagyon nagy szükség van elkötelezett és kiváló kémiatanárokra, mert ők szerettetik meg a fiatalokkal a kémiát. Ennél sokszínűbb, érdekesebb, az élethez inkább kötődő tudományterület, azt gondolom, nincs. Amikor mosakszunk, főzünk, takarítunk, mobiltelefonozunk vagy autóba ülünk – szóval bármit csinálunk –, mindenhol ott van a kémia.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS