Az európai s benne a magyar vegyipar élenjáró az innovatív termékek bevezetésében és gyártásában

Beszélgetés Szabó Csabával, a MAVESZ igazgatójával

A Magyar Vegyipari Szövetség 2021. április 29-i közgyűlésén Szabó Csabát egyhangúan megválasztották a Szövetség igazgatójának a következő négy évre. Az új igazgatóval Kiss Tamás beszélgetett.

szabocs.jpgSzabó Csaba: Korunk legnagyobb feladata, hogy olyan pályára állítsuk a társadalmat, az ipart, a szolgáltatásokat, ami hosszú távon is biztosítja a fennmaradásunkat, a fejlődésünket. Ellenkező esetben súlyos környezeti, társadalmi és gazdasági következményekkel kell számolnunk. Nem vághatjuk magunk alatt a fát tovább, sem a szó képletes, sem a valódi értelmében.

Ezeknek a változásoknak talán legfontosabb szereplője a vegyipar. Ha belegondolunk, hogy életünk mely területein van jelen a kémia és a vegyipar, akkor a válasz egyszerű: mindenhol. A vegyipar ott van napi használati cikkeinkben, informatikai eszközeinkben, ruháinkban, járművekben, tisztítószereinkben, szépségápolási termékeinkben, élelmiszereinkben. Nincs olyan termék, amelyben vagy amelynek előállítása során ne használnánk a vegyipar által előállított anyagokat.

A magyar vegyipar cégei mélyen beágyazottak az európai szállítási láncokba, rugalmasak, fejlődőképesek. Természetesen vannak olyan területek, ahol szükség van külső támogatásra – gondoljunk csak a jellemzően drágább „zöld” termékek piacára –, de a vegyipar készen áll a változásra.

A változás eredményességét, hatékonyságát a stabil, szakmailag megalapozott szabályozási környezet és a magas szakmai színvonalat képviselő szakembergárda garantálhatja. Ebben még van bőven tennivalónk, nem véletlen, hogy a MAVESZ erre a két területre helyezte a tevékenységének a súlypontját az elmúlt években és ezekre a területekre fog koncentrálni a jövőben is.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS