Kemoterápia helyett citromlé?

Csupor Dezső

citrom.jpgÉvek óta visszatér, újra és újra lecsap az az álhír, amely szerint a citrom hatásosságban vetekszik a daganatellenes gyógyszerekkel.

Nem kétséges, hogy a citrusfélékben számos kedvező hatású anyag található (pl. flavonoidok, karotinoidok, vitaminok), de egyrészt ezek más növényekben is megtalálhatóak, másrészt viszont a daganatos megbetegedéseket tekintve előnyös hatásuk nem vethető össze a daganatellenes gyógyszerek hatóerejével. Azt állítani, hogy a citrom megöli a ráksejteket, és hogy a kemoterápiás kezelés kiváltható lenne vele, teljesen alaptalan.

Sajnos a rákellenes terápia (legyen az kemo- vagy sugár-) sok esetben nem hozza a várt eredményt, de ezek a módszerek, ha nem is mindig, azért az esetek egy részében bizonyítottan hatásosak. Sok daganattípus ma már jó hatékonysággal gyógyítható, de máig van olyan, ahol nagy a sikertelenség aránya. Azt azonban el kell fogadni: nincs olyan alternatív gyógyászati módszer, amely hatásosabb lenne a daganatok ellen, mint a modern gyógyászati módszerek (mint ahogy alternatív egészség sem létezik…).


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS