Pepszin és protein

Theodor Schwann, aki a sejtelméletet kiterjesztette az állatokra, és a sejttan megalapítójának nevezik, az emésztést is tanulmányozta. 1836-ban kivont a gyomorból egy emésztést segítő anyagot. Pepsinnek (pepszinnek) nevezte el – ez volt az első, állati szövetből előállított enzim. A név görög eredetű; a pepszisz jelentése: érlelés, érés, főzés, emésztés, kiválasztás.

pep.jpg

A pepszin (és egy kis molekulatömegű pepszingátló, a pepsztatin) modellje

Az 1800-as évek végén egy amerikai patikus kikísérletezett egy szörpöt, amelyet szódával hígítva jótékony hatású üdítőként kezdtek árulni. Az első évben naponta általában kilenc pohár fogyott. A szörphöz a dél-amerikai kokacserje leveleiből és az afrikai kóladióból készített kivonatot; az előbbi, többek között, kokaint, az utóbbi például koffeint és teobromint tartalmazott. A feltaláló a könyvelőjével együtt gondolta ki a Coca-Cola nevet, de nem ők vagyonosodtak meg a találmányból. Az eredeti receptben azért kevesebb kokain volt a „szokásos” adagnál, de később ez is teljesen eltűnt a kólából.

Néhány év múlva egy másik amerikai patikus újabb szénsavas üdítővel állt elő: a szörphöz ő is használt kóladiót, amit ízesítőkkel, például szerecsendióval, citromolajjal, karamellel társított. A Pepsi-Colát emésztést segítő italként reklámozták, emiatt került a nevébe a Pepsi.

A Pepsi (és a Coca-Cola) emésztésbeli jótékony hatását cáfolják, de azt megállapították, hogy a savas, buborékos italok segíthetnek az emésztőrendszerben lerakódott, megkeményedett anyagok feloldásában.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS