Formamemóriás anyagok, alakemlékező intelligens textíliák

Kutasi Csaba

A formamemóriás anyagok speciális összetételű ötvözetek, polimerek és egyéb változatok lehetnek. A hőmérséklet változásával vagy külső mechanikai behatásra az ilyen anyag deformálódik, illetve visszaáll az eredeti alakjára. Az alakmemóriás ötvözeteket számos területen használják, többek között az orvosbiológiai, robotikai, autóipari és repülőgépipari alkalmazások jellemzőek.

Például az autóiparban számos helyen alkalmazzák az alakemlékező eszközöket, többek között modern járművek tükörrendszerében, illetve minden olyan helyen, ahol az üzemi hőmérséklet-tartomány és az átalakulási hőmérséklet igényének megfelelően erre mód nyílik.

alak.jpg

Változó geometriájú borítóidom – részben belülről – a sugárhajtómű hátsó részén

A repülésben a változó geometriájú borítóidomot a sugárhajtómű hátsó részén (ez képes minimalizálni a zajt a felszállás során), valamint a hidraulikus vezetékcsatlakozásban használják.

Az alakmemóriás polimerek több külső ingert érzékelnek és reagálnak is rájuk: nemcsak a hőmérsékletre, hanem egyes vegyszerekre, pH-változásra és fényre is. A különöző polimerek rugalmassága a kemény üvegtől a puha gumiig terjedhet. Ilyen például a polinorbornén, transz-poliizoprén, sztirol-butadién kopolimer, kristályos polietilén, néhány blokk-kopolimer, etilén–vinil-acetát kopolimer, szegmentált poliuretán. Az alakmemóriás polimerek két polimer komponensből állnak, az egyiknek magasabb az olvadáspontja a másikénál.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS