A 80 éves Penke Botond köszöntése

A jubiláló akadémikust Szűcs Mária és Tóth Gábor köszöntötte a lapban.

Az ünnepeltről közismert rendkívül széles érdeklődési köre, imponáló szakmai tudása, a legígéretesebb kutatási irányok gyors és alkotó felismerése, a tudományos kutatás szenvedélyes szeretete, az oktatás, tudomány-népszerűsités lelkes művelése.

penkebotond.jpg

Együttműködései behálózták Magyarország és a világ jelentős részét. Különböző tudományterületeken dolgozó csoportok szerteágazó kutatásait koordinálta karmester módjára, akár mint csoportvezető, tanszékvezető, vagy a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont korábbi vezetője, különféle nagy volumenű pályázatok értelmi szerzője és koordinátora. Lendületét és aktivitását a mai napig megőrizte, emeritus professzorként is fáradhatatlanul követi a szakirodalmat, szervezi az együttműködéseket. Még nyugdíjasként is több magasan citált review-t írt az Alzheimer-kór különböző aspektusairól.

De Penke Botondra nemcsak a szakma, hanem az élet szeretete is jellemző. Szívesen ismer meg új tájakat, kultúrákat, kirándul a hegyekben, régebben számos kajaktúrát szervezett. Híres a főzés iránti rajongása is, feleségével közösen szakácskönyvet is kiadtak 2008 karácsonyán Jól főzni jó – mindenkinek; kétszáz étel-ábránd címen.

További jó egészséget és eredményes munkát kívánunk a 80 éves Penke Botondnak!


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS