Kálmán Alajos

Mester és tanítvány (2015)

Bombicz Petra: Kálmán Alajosra emlékezve

A második világháború után, 1946. szeptember 10-én indult újra a Magyar Kémikusok Lapja. Az újrakezdést ünnepelve jubileumi sorozatunk régi cikkeket elevenít fel, amelyekhez napjainkban is aktív kémikusok fűznek észrevételeket vagy a szerzőkről, a hozzájuk kapcsolódó emlékekről írnak.

remb.jpg2021. januári számunkban Kálmán Alajos cikke jelenik meg Lawrence Braggről és Náray-Szabó Istvánról. Kálmán Alajosra Bombicz Petra emlékezik, a következő sorokkal indítva gondolatait: A 2014-es évet az ENSZ a Nemzetközi Krisztallográfiai Unió kezdeményezésére a Krisztallográfia Nemzetközi Évének nyilvánította. A megnyitóünnepség januárban az UNESCO főhadiszállásán, Párizsban zajlott. Kálmán Alajosnak, az MKE kilencedik elnökének (1996–2007) ez volt az utolsó hivatalos kiküldetése, ahol a magyar krisztallográfusokat képviselte. A Nemzetközi Krisztallográfiai Unió 1935-ben adta ki először a krisztallográfia Nemzetközi táblázatait, a krisztallográfiai szimmetriák, a matematikai és fizikai alapok átfogó gyűjteményét. Ebben az évben született Kálmán Alajos. Alea iacta est

Az idézett cikk kapcsán Bombicz Petra megemlíti, hogy Kálmán Alajos nyolcvanévesen büszkén érezte magát a Nobel-díjas L. Bragg szakmai unokájának, ugyanakkor mindig büszke volt az MKE-ben alapított Náray-Szabó István-díjra is.

A kölni Wallraf Múzeumban őrzött képről Kálmán Alajos írta korábban: „… a londoni National Gallery Rembrandt-portrékiállításán ismét találkoztunk. Ő ugyanaz maradt és úgyanúgy belenevet a Világba, én harminc évvel öregebb, de talán már én is tudok nevetni az én modelljeimen, amelyeket fontoskodva tudományos képalkotásnak nevezek.”

 

Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS