Braun Tibor

Kísérleti nukleáris robbantások által létrehozott 14C. A testünkben viselt radioizotóp

A bioszféra a 14C-et szén-dioxid formájában nyeli el. Ezen alapul az a feltételezés, hogy a bioszféra 14C-tartalma ugyanaz, mint a braun.jpglégköré – de ez csak nagyjából igaz a földi növények esetében. A tengeri növények és a plankton 14C-tartalma összehasonlítható az óceánéval.

A szabadtéri atombomba-robbantások esetében a 14C-et tartalmazó légszennyezés idővel lerakódik a földi növényekre is. Az emberek és az állatok megeszik a növényeket, és a 14C közvetlenül vagy az állatok révén bejut az emberi szervezetbe. Az emberi test széntartalma az elfogyasztott élelemből származik, ezért a szervezetben mért szénizotóparány az élelem eredetére utal.

Mivel a bombából származó 14C általában bekerül az emberbe, a légköri kísérleti atombomba-robbantások az egész emberiséget radioaktívan jelöltté tették. Az emberi test anyagcseréje a 14C-et minden sejthez eljuttatta. Ezért a DNS szénatomjai is radioaktívan jelzetté váltak. A DNS 1011 C-atomot tartalmaz. A 14C gyenge energiájú β-sugárzó, de az emberi szervezetben, szerencsére, olyan kicsi a mennyisége, hogy az egészségi, illetve sugárveszély jelentéktelen.

 

Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS