Russell Marker

Második rész

Kovács Lajos

A Markert övező legendák újjáéledtek, amikor 1969. április 23-án a Mexikói Kémiai Társaság a Mexikóvárosban megrendezett 6th International Symposium on the Chemistry of Natural Products konferencián kitüntette őt a mexikói szteroidipar megteremtéséhez való páratlan hozzájárulásáért. A First Chemical Congress of the North American Continent rendezvényen (1975) Marker kitüntetést kapott életművéért, amelyet a hormonkémia amerikai úttörőjeként és a mexikói szteroidipar megalapítójaként végzett. Az antik ezüst műtárgyak másolataiból származó bevételek segítségével alma materében, a Marylandi Egyetemen megalapíthatta a Russell E. Marker Outstanding Freshman Awardot, a Russell Marker Lecture-sorozatot, valamint a Pennsylvaniai Állami Egyetem (1953-ig Pennsylvaniai Állami Főiskola) Eberly College of Science Marker Lecture sorozatát, amely 1984 óta a természettudományok legkülönbözőbb területein dolgozó kutatók eredményeit mutatja be.

landmark.jpg

International Historic Chemical Landmark emléktábla a Pennsylvaniai Állami Egyetem Pond Laboratóriumában, State College, PA. Az Amerikai Kémiai Társaság jóvoltából

Markert a Pennsylvaniai Állami Egyetem tiszteletbeli öregdiákjává nevezte ki. 1987-ben a Marylandi Egyetemen, ahol 1926-ban nem szerezte meg a doktori fokozatot, Marker díszdoktori címet kapott. Ő és néhai felesége tiszteletére a Pennsylvaniai Állami Egyetemen 1987-ben létrehozták a Russell and Mildred Marker Professorship of Natural Products Chemistry címet. A mexikói állam Markert 1970-ben az Azték Sas-renddel is ki akarta tüntetni, de ő, hű maradva ingerlékeny természetéhez, ezt visszautasította. Marker bizonyára emlékezett arra a rossz fogadtatásra, amelyet első mexikói útjai során kapott.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS