Kellő kitartás esetén mindig van előrelépés

Beszélgetés Kutus Bence Junior Prima-díjas kutatóval

kutus.jpgAz SZTE Kémia Intézetének tudományos munkatársával Kiss Tamás beszélgetett. Kutus Bence még egyetemistaként csatlakozott egy kutatócsoporthoz:

Az Anyag- és Oldatszerkezeti Kutatócsoport (Material and Solution Structure Research Group, MASOST) 2009-ben alakult egy ipari együttműködés keretében; ugyanebben az évben kezdtem az egyetemet. (Annak egyébként, hogy Szegedre esett a választásom, nem szakmai, hanem esztétikai okai voltak: 2006-ban és 2007-ben itt rendezték az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjét; a verseny ideje alatt bejártuk a belvárost és nagyon megtetszett, különösen a Kárász utca.) A kémia BSc második félévében Sipos Pál volt a klasszikus analitika gyakorlatvezetőnk, és felajánlotta (harmadmagammal), hogy csatlakozzunk a csoporthoz. Így 2010 óta vagyok a MASOST tagja, ebben volt egy bő hároméves megszakítás, amikor posztdoktor voltam Németországban.

A MASOST fő kutatási tevékenysége a tömény lúgos oldatokban képződő fémkomplexek oldategyensúlyi vizsgálata, illetve a réteges kettős hidroxidok (Layered Double Hydroxide, LDH) tulajdonságainak vizsgálata volt. Előbbi téma közvetlenül kapcsolódott a timföldgyártáshoz, de a másik esetben is egyre nagyobb hangsúlyt kapott a gyakorlati alkalmazás, ugyanis az LDH-k számos szerves reakciót katalizálnak. Az elmúlt néhány évben egy újabb ipari projekt vette kezdetét, ennek megfelelően a kutatási terület is módosult. A timföldgyártás és a tömény lúgos közeg megmaradt, a kutatások fókuszában ugyanakkor a vörösiszap kémiája áll, különös tekintettel a semlegesítés során lejátszódó reakciók egyensúlyaira, sebességére és mechanizmusára.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS