Nukleáris módszerek alkalmazása a textilgyártásban

Kutasi Csaba

Közismert, hogy az egészségügyben számos területen használnak izotópokat, többek között a képalkotó diagnosztikában, pajzsmirigy-betegségek gyógyításában, daganatok célzott sejtpusztítása során. Az ipari alkalmazások is elterjedtek, a textiliparban számos műszer kidolgozását, a szálasanyagok módosítását is különböző izotópok tették lehetővé.

Például izotópos vastagságméréskor azt a fizikai jelenséget használják ki, hogy a mérendő vastagságú anyag tömege nem elegendő a maximális reflexió létrehozásához. Így a detektor által észlelt sugárzás az anyagvastagságtól függően exponenciálisan változik a teljes rétegvastagság eléréséig. A szórt részecskék a visszaút során teljesen megkötődnek.

textiln.jpg

 

A különböző fajtájú rétegekből felépülő anyagok bevonatvastagsága mérhető, mert az árnyékoló védőtokban elhelyezett sugárforrás irányított sugárnyalábja a hordozóra esik, majd részleges abszorpció után erről szétszóródik. Ennek a szórt sugárzásnak az intenzitásából mérhető meg a bevonat vastagsága. Például a textilfelületre kenéssel felvitt réteg mértékének és egyenletességének ellenőrzésére alkalmazzák.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS