Tudomány körüli séta a Bécsi Egyetem főépületében

Hargittai István, Hargittai Magdolna

A Bécsi Egyetem kampuszai szétszórtan találhatók a városban, az 1877 és 1884 között épült impozáns főépület helye a Ringstrasse. Tágas árkádjai nagy belső udvart ölelnek át, amely a diákok kedvelt pihenőhelye. Az árkádok falán és oszlopain a tudomány megannyi hírességére emlékeznek mellszobrok és domborművek, klasszikus stílusú vagy éppen modern művészi alkotások. Ezekből nyújtunk át egy csokornyit ebben az írásban. Válogatásunkban a kémiára és rokonterületeire, valamint a magyar vonatkozásokra figyeltünk.

Amint belépünk a főépületbe, bal oldalon egy fényképsort látunk, amely az egyetem 9 Nobel-díjas egykori professzorát mutatja be.

tablob.jpg

A Bécsi Egyetem Nobel-díjas professzorai (2018). Balról jobbra: Viktor F. Hess fizikus, Konrad Lorenz biológus, Friedrich A. von Hayek közgazdász, Bárány Róbert orvos, Erwin Schrödinger fizikus, Otto Loewi farmakológus, Julius Wagner-Jauregg pszichiáter, Karl Landsteiner immunológus és Hans Fischer kémikus. A 2018-ban készített felvételen még nem lehetett rajta a 2022-es Nobel-díjas fizikus, Anton Zeilinger (a szerzők felvétele)

A fényképek között 2018-ban volt egy kérdőjel, ami a következő Nobel-díjasra vonatkozhatott. A válasz 2022 októberében született meg, amikor Stockholmban kihirdették, hogy Anton Zeilinger (sz. 1945) professzort harmadmagával fizikai Nobel-díjjal tüntették ki a kvantumösszefonódással és a kvantuminformációs tudománnyal kapcsolatos felfedezéseikért. Zeilinger a Bécsi Egyetemen tanult és ott doktorált. Sok évig volt a Bécsi Egyetem professzora, de oktatott a Bécsi Műszaki Egyetemen, az Insbrucki Egyetemen és a Müncheni Műszaki Egyetemen is. A Bécsi Egyetem professzor emeritusza lett 2013-ban. Abban az évben megválasztották az Osztrák Tudományos Akadémia elnökének, ezt a tisztséget 2022-ig töltötte be.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS