Kémia a pórusokban

Beszélgetés Kalmár Józseffel

Kalmár József az Debreceni Egyetemen Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének habilitált docense, aki többek között elmesélte:

Az Európai Bizottság, az Európai Űrügynökség (ESA) és az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) kijelölték az EU stratégiai autonómiájának megteremtéséhez kritikus fejlesztési irányokat. Ebben szó szerint szerepel az az igény, hogy az EU-ban létre kell hozni olyan aerogélfejlesztő és -gyártó helyeket, amelyek kiszolgálják az űripart. Ennek kapcsán kiírtak egy Horizont-pályázatot hőszigetelő megoldások fejlesztésére, amelyhez a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR) szervezett egy konzorciumot, és bennünket is meghívott – mert az EU-ban egyedül nekünk volt kellő tapasztalatunk szintetikus polimer aerogélekkel.

aerogel.jpg

Kapton, kevlár és funkcionalizált szilika-aerogéltömbök

Az EU legnagyobb űreszközgyártói, a Thales Alenia Space és az ArianeGroup definiálták a megoldandó problémákat és specifikálták az elvárt tulajdonságokat: előírták például a hőszigetelő megoldásokra vonatkozó vastagságot, sűrűséget, hőáteresztő és infrasugrázás-visszaverő képességet. A partnerektől, köztük tőlünk várják az ennek megfelelő új anyagokat. A mi polimer aerogéljeink szerencsére teljesítik az elvárásokat, de még csak a kis léptéknél tartunk. A program harmadik évének a végére, másfél év múlva, olyan minőségű és méretű anyagokat kell produkálnunk, amelyeket már a valós, űrbelivel megegyező körülmények között tesztelhetnek.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS