Mértékegység, amely egy folyó nevét viseli: a kelvin

Inzelt György

Nem is akármilyen mértékegységről van szó, hanem a hét alapmennyiséghez tartozó alapmértékegység (a másodperc, a méter, a kilogramm, az amper, a kelvin, a mól és a kandela) egyikéről. A kelvint, akkor még Kelvin-fok névvel 1954-ben vezették be az Általános Súly- és Mértékügyi Konferencia (Conférence générale des poids et mesures, röviden CGPM) 10. konferenciáján, majd 1967-ben, a 13. konferencián a fok mellőzését javasolták, és egyszerűen kelvin lett a mértékegység neve. A kelvin elnevezését a hőmérséklet mértékegységére az indokolta, hogy William Thomson javasolta az abszolút hőmérsékleti skála bevezetését 1848-ban.

William Thomson termodinamikai munkássága megalapozta tudományos tekintélyét az Egyesült Királyságban, majd szerte a világon. Összesen 650 tudományos cikket publikált. Az 1850-es évek közepétől fordult a gyakorlati feladatok felé, 70 szabadalmat nyújtott be. Oroszlánrészt vállalt olyan feladatok megoldásában, mint a tenger alatti távírókábel kialakítása. Ezekből a munkáiból gazdagodott meg, és a nemesi rangjait (Viktória királynő 1866-ban lovaggá ütötte, majd 1892-ben báró rangra emelte) is inkább ezeknek a munkáinak köszönhette, mint az alapkutatásban elért kiemelkedő eredményeinek. Ugyanis a Birodalomnak tett szolgálatai tekintetében az Atlanti-óceánt átszelő távírókábel – amellyel hetek helyett órák alatt elérték az óriási gyarmatbirodalom legtávolabbi szegletét is – nagyobb súllyal esett a latba. Ő az első tudós, aki a Lordok Házának tagja lett.

kelvin.jpg

A nemesi előnév általában a birtok(ok), neve, tehát helységnév, a folyónevek ritkák. A Kelvin a Clyde folyó egy mellékfolyója.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS