Megjavítható-e a világ?

(Érdi Péter, Szvetelszky Zsuzsanna: Repair. Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat)

Lente Gábor

repair.jpgA könyv egyik fejezete (Miért siklanak félre a dolgok?) azokról a mechanizmusokról szól, amelyek a dolgok el- vagy megromlásához vezetnek. A dolog lehet egy elektromos kütyü, két ember szerelme, de akár egy egész társadalmi rendszer is. A fizika törvényei, különösen a termodinamika második főtétele szerint a dolgok a világban visszafordíthatatlanok: az entrópia növekedésébe akár a kopás, az avulás vagy a kiégés is belefér. A rész végén az is kiderül, hogy a szerzők nagyon aggódva szemlélik az emberiség egyre fokozódó polarizálódását.

A következő fejezet (A „normalitáshoz” visszavezető utak) viszont olyan lehetőségeket mutat be, ahogy bizonyos dolgok – persze a fizika törvényeit még mindig meg nem sértve – mintegy önmagukat megjavíthatják, vagyis váratlan kilengések után visszatérhetnek eredeti, gyakran vágyott állapotukba. A kémikusok számára itt ismerős lehet a Le Chatelier-elv (Magyarországon még Braun nevét is hozzá szokták tenni az elnevezéshez). Ezt elsősorban kémiai egyensúlyokra fogalmazták meg, de szellemisége kiterjeszthető biológiai rendszerekre és társadalmi folyamatokra is. Az elv mögött lévő működési módokban nagyon fontosak a pozitív és a negatív visszacsatolások is, ezekről részletesebben is olvashatunk a kötetben. A fejezet egyik kulcsfogalma a reziliencia, amely nagyjából azt tükrözi, hogy egyes rendszerek mennyire képesek feldolgozni a változásokat és a zavarokat, mennyire képesek megőrizni a belső működési formákat az időnként akár szélsőségesen is ingadozó külső paraméterek terében. A reziliencia épületek, személyek és emberi közösségek között is az egyik legalapvetőbb feltétele a túlélésnek.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS