Kedves Olvasók!

lonci.jpgÚjra itt a nyár, és július–augusztusi kettős számunkat ajánlom kedves Olvasóink szíves figyelmébe. A sok érdekes olvasnivaló között is kiemelem az Egyesületünk 2024. évi küldöttközgyűléséről beszámoló anyagokat. E fontos eseményre Budapesten, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpontban, május 10-én került sor.

A küldöttközgyűlést Szalay Péter professzor úr, Egyesületünk elnöke köszöntötte és vezette le, Egyesületünk új ügyvezető igazgatója, Szabó János Zoltán közreműködésével. A megnyitó keretében emlékeztünk meg az elmúlt küldöttközgyűlés óta elhunyt tagjainkról.

A program Egyesületünk Wartha Vince-emlékérmes díjazottjainak előadásával vette kezdetét. A díjat az Egis Gyógyszergyár Zrt. Rosuvastatin kémiai fejlesztőcsapata nyerte el: Bartha Ferenc Lóránt, Koványiné Lax Györgyi, Krasznai György, Simig Gyula, Tömpe Péter, Vágó Pál és Volk Balázs. A csapat képviseletében Volk Balázs ismertette az eredményeket „Az aranyat érő cink, avagy a rosuvastatin-sikertörténet” című előadásában. A rosuvastatin csökkenti a vér lipid- és LDL-szintjét, így az érelmeszesedés kockázatát csökkentő gyógyszerek hatóanyaga. Az originátor cég készítményében a vegyület kalciumsóként, amorf formában van jelen. Az Egis Zrt. munkatársai innovatív eljárást dolgoztak ki a rosuvastatin, illetve annak cinksója előállítására. A cinksó az amorf kalciumsóval szemben kristályos, és oxidatív bomlásra kevésbé érzékeny. A rosuvastatin-fejlesztés a cég valaha volt legjövedelmezőbb projektje, sikere az iparjogvédelmi lehetőségek felismerésén és kémiai innovációkon alapul. Az Egis Zrt. rosuvastatin hatóanyagot tartalmazó készítményeinek jelentőségét a gazdasági eredményeken túl a 2023. évi Innovációs Nagydíj is fémjelzi, amelyet a vállalat két termékével, a rosuvastatin–ezetimibe és az atorvastatin–ezetimibe kombinációs készítményekkel nyert el.

A küldöttközgyűlés megvitatta és egyhangúlag elfogadta a 2023. évi eredményeket összefoglaló főtitkári beszámolót, valamint a szóbeli kiegészítéseket az egyes bizottságok elmúlt évi tevékenységéről, a 2023. évi gazdasági jelentést, a 2024. évi gazdálkodási tervszámokat, valamint a 2025. évi egyéni tagdíjakat. Szabó János Zoltán ügyvezető igazgató tájékoztatást adott a Titkárság tervezett székhelyváltoztatásáról, a tervet a küldöttek egyhangúlag elfogadták. Mindezekről nyári lapszámunk részletes információt nyújt.

A hagyományoknak megfelelően került sor az egyesületi elismerések átadására, erről az örömteli eseményről szintén tudósítunk.

Köszönetünket fejezzük ki a tagoknak és a tisztségviselőknek feladataik teljesítéséért, különösen Egyesületünk Titkárságának megfeszített, elkötelezett, kiemelkedő munkájáért.

A küldöttközgyűlés zárásaként az egybegyűltek nagy szeretettel köszöntötték Androsits Beátát nyugdíjba vonulása alkalmából. Simonné Sarkadi Livia örökös tiszteletbeli elnök asszonyunk meleg szavakkal idézte fel Beáta évtizedeken át folytatott áldozatos, sokrétű tudást igénylő ügyvezető igazgatói munkáját, amely Egyesületünk szép eredményeiben tükröződik. Mindannyian kívánunk egészségben, jó kedélyben eltöltött szép napokat kedves Bettinknek.

Kellemes nyári napokat kívánok kedves Olvasóinknak.

Buzás Ilona

a szerkesztőbizottság tagja 


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS