Ezek vagyunk mi: a Chiesi Csoport története és küldetése

Keglevich András

A Chiesi globális, kutatásorientált, fenntarthatóság-központú biogyógyszerészeti vállalatcsoport, amely a légúti betegségek, a ritka betegségek és a speciális ellátás területén fejleszt és forgalmaz innovatív terápiás megoldásokat. A vállalatot 1935-ben Pármában alapította egy kutatói ambíciókat tápláló vegyész, Giacomo Chiesi, aki megvásárolta a Laboratorio Farmaceutico Parmense vállalatot, elindulva ezzel a vállalkozói pályán. A II. világháború nehézségeit átvészelve (1944-ben a gyár egy része is megsemmisült egy bombázás során) az „új” gyógyszergyár 1955-ben nyílt 50 alkalmazottal, és sikeres gyógyszerekből álló széles termékválasztékot épített ki.

chiesi.jpg

Az első gyáregység Pármában, 1955-ből (forrás: Chiesi CZ s.r.o.)

A fenntarthatóság mindig fontos volt a Chiesi számára, ma azonban már a stratégiai terv része. Ennek jegyében jelenleg a Chiesi a legnagyobb globális gyógyszeripari csoport, amely 2019-ben elnyerte a magas társadalmi és környezeti normákat elismerő B Corp (Benefit Corporation) tanúsítványt.

2022-ben a Chiesi munkavállalóinak összlétszáma 6500 fölé emelkedett. A vállalat világszerte 31 leányvállalattal rendelkezik (köztük a magyar leányvállalattal – https://www.chiesi.hu/ –, melynek tevékenysége követi a Chiesi globális célkitűzéseit, értékeit és terápiás területeit), illetve kereskedelmi képviseletetek révén több, mint 100 országban érhetők el a Chiesi technológiái és gyógyszerei. A fő piac az európai kontinens, és fontos növekedés észlelhető az Egyesült Államokban, Kínában és Brazíliában. A légzőszervi betegségek kezelésének növekedési tendenciája töretlen, a készítmények a forgalom több mint 70%-át adják napjainkban. A cég három gyárlétesítményt (Olaszország, Franciaország és Brazília) és hét K+F egységet tart fent. 2008 óta a pármai üzem az ún. Lean Manufacturing, azaz veszteségmentes gyártás alapelveire támaszkodó, a gyártósorok hatékonyságának és rugalmasságának megnövelését célzó irányítási eszközöket és rendszereket alkalmazó kezdeményezésnek megfelelően működik. A céget alapítása óta a Chiesi család – jelenleg Alessandro Chiesi – vezeti, habár hagyományosan a legmagasabb operatív vezetői pozíciót (vezérigazgató, CEO), egy „külsős” személy tölti be, jelenleg Giuseppe Accogli. 


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS