Delfti mesterek

Silberer Vera

Petrus Jacobus Kipp, aki Utrechtben szerzett gyógyszerész diplomát, 1830 telén megvásárolt egy delfti patikát, és jó húsz évvel később nyitotta meg a patinás Oude Delften új gyógyszertárát – pedig ebből elég sok volt a városban: egy 1865-ös felmérés szerint 17 jutott 21 ezer lakosra. Akkoriban a patikusok a szereik mellett például bort, fűszert, cukrot, sütit, marcipánt is árultak Hollandiában. Minden gyógyszerésznek volt „specialitása”, amelyet a receptes könyvében tartott nyilván. Ezeket a feljegyzéseket már régóta próbálták egységesíteni. Néhány városnak saját könyve volt; az első városi gyógyszerkönyvet annak a Nicolaas (Nicolaes) Tulpnek a sürgetésére adták ki 1636-ban, a nagy pestisjárvány idején Amszterdamban, akit Rembrandt festményéről, a Dr. Nicolaes Tulp anatómiai leckéjéről „ismerünk”.  

kipp.jpg

Ahol 150 évig működött a holland Kipp-patika (az íves kaputól balra eső házban, Oude Delft 204.; fotó: M. M. Minderhoud)

Kipp nemcsak gyógyszerészként működött, hanem kémikusként és műszerkereskedőként is. Kísérletezett, publikált, és számos barátja volt az 1842-ben alapított Delfti Királyi Akadémián, a mai műegyetem elődjén. Ismerősei sokra értékelték a tanácsait (a diákok 1849-es évkönyvében szerepelt egy karikatúra, amelyen a kémiaprofesszor Kipp-pel konzultál az előadása előtt), a geológiai tanszék vezetésére is őt kérték fel, de ezt a pozíciót nem fogadta el. Viszont több tankönyvet lefordított németről, köztük Wöhlerét. A híres gázfejlesztő készülék kísérleteinek eredménye: James Marsh berendezésének módosításából származik, de ebben a képződő gáz már „permanensen tárolható”, ahogy írta. 


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS