Jelen a jövő

Kerekasztal-beszélgetések az OTDK kapcsán

Első rész

Vendégek: Peter R. Schreiner és Gilberte Chambaud

Idén az ELTE Kémiai Intézete szervezte – 2021. május 17–19. között – a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Kémiai és Vegyipari Szekcióját. A közel 150 előadást tartalmazó program részeként négy kerekasztal-beszélgetésre került sor négy kémiai társaság vezetőjével a kémia jelenéről és jövőjéről, a kémiai kutatásokról, a kémia oktatásáról, valamint a kémia és a társadalom kapcsolatáról. A beszélgetéseket az ELTE TTK YouTube-csatornáján követhették élőben a szekció résztvevői a jelentős számú érdeklődővel együtt. Az egyenként 45 perces beszélgetések meghívott vendége a Német Kémiai Társaság (Gesellschaft Deutscher Chemiker, GDCh) regnáló elnöke, Peter R. Schreiner professzor, a Francia Kémiai Társaság (Société Chimique de France, SCF) nemrég leköszönt elnöke, Gilberte Chambaud professzor, az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society, ACS) soron következő elnöke, Angela Wilson professzor, valamint a Magyar Kémikusok Egyesületének (MKE) elnöke, Simonné Sarkadi Livia professzor volt. A vendégekkel Császár Attila, Szabados Ágnes és Szalai István beszélgetett. Szeptemberben a német és a francia elnökkel folytatott beszélgetések szerkesztett változata jelenik meg.

schreiner.jpgPeter R. Schreiner: … Magam is rendkívül fontosnak tartom a nyitottságot a tudományban. A tudományos tevékenység az egyik legszebb emberi tevékenység, ami nem ismer és nem ismerhet határokat. Az első kínai látogatásom során tapasztaltak jól példázzák ezt. Kínában sok kutatóval találkoztam, s volt köztük egy, aki az enyémhez nagyon hasonló szerves kémiai területtel foglal­ko­zott, de egyetlen szót sem beszélt angolul vagy németül. Sajnos én sem beszélek kínaiul. Mind­ezek ellenére egy teljes órán át folytattunk rendkívül érdekes beszélgetést a kémia nyelvén, mely mind­kettőnknek ren­del­kezésére állt. Szerkezeteket és képleteket írtunk fel, és pontosan értettük, hogy a másik mit és miért csinál. Ez csodálatos tapasztalat volt, és megtanított arra, hogy a tudományban tényleg nincsenek határok, a tudomány tényleg képes kapcsolatot teremteni emberek és civilizációk között. Ezt minél többeknek fel kellene ismernie. A nyitott tudomány egyik aspektusa a nyílt hozzá­férésű publikáció, az eredmények nyílt közzététele. A legtöbb országban, Németországban és az EU-ban min­den­képpen, a tudomány jelentős részét az adófizetők pénzéből tartjuk fent, ezen az alapon is indokolt a nyílt hozzáférés igénye. Ha valaki nem is a szűk szakterületen tevékenykedik, gyak­ran szeretné látni és megérteni a tudományos eredményeket. Vegyük példának a koronavírus-járványt. Ahogy korábban mondtam, a kutatók az adatokat gyűjtik, és lehetőségeket vá­zol­nak fel. Én nem vagyok virológus, de meg tudom kérdezni, hogy a fertőzési adatok esetében mit jelent például az exponenciális növekedés, és ezt értelmezhetem a magam számára. Ehhez hozzá kell férnem az eredeti adatokhoz. A nyitott tudomány tehát rendkívül fontos fejlemény, és előreviszi a tudományt. Kötelességünk a tudást átadni egy­másnak, és a közös tudás viszi előre a társadalmakat.

chambaud.jpgGilberte Chambaud: … Kémikusként mindig fennakadok azon, amikor negatív színben tüntetik fel a vegyszereket, hiszen ezek elengedhetetlenek a mindennapi életünkhöz. Nem a vegyészeket vagy a vegyszereket kell kárhoz­tatni, hanem a káros mellékhatásokat megérteni és lehetőség szerint kiküszöbölni. Számos káros hatás a fogyasztói lét következménye. Ha elmegyünk a fodrászhoz, elképesztő mennyiségű hajsampont eresz­tünk a lefolyóba. De említhetjük a háztartással vagy a gépkocsihasználattal járó környezet­szennye­zést is. A karantén alatt a nagyvárosok környezetszennyezése például drasztikusan csök­kent, mert kevesebbet az autóztunk. A vegyiparról szólva azt mondhatjuk, hogy manapság egyre szigorúbb szabályok vonatkoznak a vegyszerek előállítására és tárolására. Sajnos előfordulnak balesetek, mint a 2019-es libanoni eset, ami a műtrágya-alapanyagként szolgáló ammónium-nitrát gyártásával kapcsolatos. A nagy mennyiségben tárolt vegyület közelében tűz keletkezett, a hő hatására fel­melegedett anyag pedig hatalmas robbanást okozott. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem a vegy­szer volt a ludas, hanem a gondatlan tárolás. A vegyszerek gondos bánásmódot igényelnek. A vegyé­szek és a környezet kapcsolatára számos pozitív példát említhetünk. A vegyészek aktívan dol­goz­nak a káros környezeti hatások visszafordításán, a vízszennyezés felszámolásán, a károsodott talaj rege­nerálásán. Említhetjük az anyag- és energiatakarékos megoldások irányába tett erőfeszítéseket, vagy az egészen kis koncentrációk detektálását. Fontos, mindennapi fogalommá vált az újrahaszno­sítás, ami egyes ritkafémek kapcsán is előtérbe került. Gondolnunk kell használati tárgyaink életcik­lusára, és ennek végén nem szabad egyszerűen a kukába dobni őket. 


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS