Magyar vonatkozású kémia- és vegyipartörténeti évfordulók

Próder István

Ma már hagyomány, hogy a folyóirat januári számában megjelenik az Évfordulónaptár.

Tíz éve épült fel, például, a Pécsi Tudományegyetem új természettudományi kutatóközpontja, amelyet Szentágothai Jánosról neveztek el. Ugyancsak tíz éve avatták fel Debrecenben a Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Parkot. A BorsodChem (ma: Wanhua) pedig felavatta új TDI-üzemét Kazincbarcikán. A TDI-t (toluol-diizocianátot) főként a gépjárműülések, kárpitok és matracok gyártásához szükséges lágy poliuretán habok készítésénél használják.

tdi.jpg

A TDI-üzem

Tizenöt éve a Forte Fotokémiai Rt. viszont beszüntette a működését. A termelés 1922-ben indult meg a váci Kodak-gyár néven alapított üzemben, ahol ekkor még csak fotópapírt állítottak elő. Az American Chemical Society 2001. évi elnöke, Pavláth Attila és Kálmán Alajos, az MKE elnöke húsz éve avatott Szent-Györgyi Albert-emléktáblát a Szegedi Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének bejáratánál. Hatvan éve indult meg a „Barátság I” kőolajvezetéken az orosz kőolaj szállítása. Kilencven éve különítette el Szent-Györgyi Albert paprika présnedvéből a C-vitamint nagyobb mennyiségben.

Százötven éve életbe lépett az első hivatalos „Magyar Gyógyszerkönyv”, melyet magyar és latin nyelven adtak ki. Kétszáz éve jelent meg Kováts Mihály „Lexicon mineralogicum enneaglottum” című négyrészes munkája, amelynek 2. része volt az „Első szófejtő magyar latán [latin] ásványnévtár”.


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS