Ahol még a csapból is a tudomány folyik

Róka András

A londoni Royal Institutionban (RI) a kiállítások és a múzeum a történelmi eredményeket mutatják be, míg a hirdetett, mindennapi programok (előadások, családi napok, diákok-iskolák számára tartott előadások, programok) inkább az új eredményekkel ismertetik meg a látogatókat. A múzeumban megtekinthetők azok a korabeli műszerek, készülékek, berendezések, melyeket a tudósok használtak, vagy alakítottak ki felfedezéseik során, és amelyek sohasem lesznek láthatók a British vagy a Londoni Természettudományi Múzeumban. A múzeumok mellett szabadon látogathatók a könyvtárak és a korabeli, privát angol klubok hangulatát idéző helyiségek is. Tetszetős vitrinekbe helyezték többek között Davy elektrolizáló celláját, tervezett biztonsági bányászlámpáit, Tyndall fényszórást vizsgáló eszközét, Rayleigh spektroszkópját, Bragg röntgencsövét, Dewar hőszigetelt üvegedényeit, Faraday maga által gyártott optikai üvegeit, elektromotorját, valamint elektrosztatikai és indukciós kísérleti eszközeit.

royal.jpg

Davy elektrolizáló cellája, biztonsági bányászlámpái, Tyndall fényszórást vizsgáló üvegcsöve, Rayleigh spektroszkópja, Bragg röntgencsöve, Faraday optikai üvegei, valamint elektrosztatikai és indukciós kísérleti eszközei

Faraday hagyatékának nagy részét azonban az emlékére és tiszteletére, korhűen berendezett laboratóriumában helyezték el. Itt tekinthetők meg eredeti bútorai és kísérleti eszközei. A Faraday Múzeumot és Archívumot 1973-ban II. Erzsébet nyitotta meg, aki egyébként többször volt érdeklődő látogatója az RI kísérleti bemutatóinak.

Az RI egyik különlegessége és látványos programja azonban vitathatatlanul a „Christmas Lectures”. A fiatalság felé irányuló érzékenység még 1825-ben, a Faraday által külön, a gyerekek számára alapított előadás-sorozattal indul, és annak fenntartásában fejeződik ki. Mert Faraday emlékszik arra, hogy legénykorában mekkora hatással volt rá Davy előadása (1812), ami egy életre kötötte az RI-hoz.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS