A „Magyar Tudományos Akadémia bora” borverseny 2011-ben

Hajós György

A bor jelentősége messze túlmutat mindennapjaink italfogyasztási szokásain. Különleges szerepet tölt be az életünkben, hiszen megjelenik ünnepi alkalmainknál, visszaemlékezéseknél, köszöntők kísérőjeként, és a tudomány művelői és képviselői számára nem utolsósorban rendezvényeinken, összejöveteleinken. A hazai tudományos életet képviselő legmagasabb rangú szervezet, a Magyar Tudományos Akadémia számára ezért kiemelten fontos, hogy valóban kitűnő borok álljanak rendelkezésre akkor, amikor díjak átadására, ünnepi ülésekre vagy egyéb kiemelkedő eseményre kerül sor. Ez az igény vezette MTA vezetését arra, hogy borversenyt szervezzen: megtalálja a „Magyar Tudományos Akadémia borát”, mely méltón vehet részt tudományos életünk nevezetes eseményeiben az adott év során.

2011-ben harmadízben rendezték meg az „MTA bora” borversenyt, immár az országos minősített borversenyeknek megfelelő szabályok szerint. A borverseny célja az volt, hogy hat kategóriában megkeresse azokat a borokat, melyeket az MTA a rendezvényei során kínál. A kategóriák a következők voltak: felső kategóriájú vörösborok, felső kategóriájú fehér borok, desszertborok, rozék, középkategóriás vörösborok, középkategóriás fehér borok.

Az egyes kategóriák meghatározásának nyilvánvalóan gyakorlati oka van. Többnyire középkategóriás borok kerülnek az asztalra ételek mellé nagyobb létszámú fogadásoknál, desszertborok kívánkoznak az édességek kísérőjeként, a felső kategóriájú borok kimagasló események szereplői, s szintén különleges szerepet tölthetnek be a borászatban a sokoldalúan felhasználható, „jolly joker”-nek is elnevezett rozéborok.

A borversenyre 53 borászat 140 borral nevezett be. Tételenként 4 palackot kellett a borászoknak beküldeni és szerény, formálisnak tekinthető (4000 Ft boronkénti) nevezési díjat befizetni. A nyertes borokat két lépcsőben választották ki: az előértékelés során kategóriánként 10–10 bor jutott az élmezőnybe, a döntőkben került ki kategóriánként a 3–3 első helyezett.

hajosbor.jpg

Az „MTA bora” borverseny 2011-ben díjazott borai

A borbírálatokra januárban, öt elődöntő és két döntő keretében került sor. A bírálatok lebonyolítása – korábbi tapasztalataim alapján – igazán profi módon zajlott. Az étterem felszolgálói ütemesen, néhány perc időközönként öntötték poharakba a bort letakart címkéjű üvegekből, a kóstolás tehát a legszigorúbban „anonim” volt. A bor mellé kínált péksütemény jelentős segítséget nyújtott az egymás után következő borok megkülönböztetésében és viszonylagos értékelésében.

Szigorú szabály volt továbbá, hogy egészen a végleges pontok begyűjtéséig hangos véleményt a bírák nem mondhattak el egymás között. E tekintetben egyetlen egy kivételben egyeztünk meg közösen: amennyiben a bornál nyilvánvaló hiba lépett fel (pl. hibás dugó okozta illathiba vagy bármilyen kellemetlen ízzel járó borbetegség), lehetőség volt ennek nyilvános bejelentésére. Ilyenkor egy újabb palack megnyitásával lehet meggyőződni arról, hogy a hiba valóban minden esetben fennáll, vagy csak éppen az először felszolgált bornál esetlegesen lépett fel. Az értékeléseket kitöltött táblázatokban adtuk át a bírálatot levezető étteremigazgatónak, aki számítógép segítségével perceken belül jelentette az eredményt. 


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS