A Janus-arcú bor

Szollár Lajos

Az emberiség kultúrtörténetében majdnem tízezer év óta végigkövethető a bor és az egészség egymásnak ellentmondó értékelése, mely egyfelől a bor isteni eredetét hangsúlyozza és dicsőíti annak jótékony és kellemes hatásait, másfelől – az ördög ajándékának vélve – a túlzott fogyasztás egészség- és sorsrontó veszélyeire hívja fel a figyelmet. E kettősséget jelzi a cím is.

A bor mint gyógyszer végigvonult az orvoslás történetében, ősidők óta számos vélt vagy valódi jótékony hatást tulajdonítottak a bornak, ezek között természetesen sok, kellően alá nem támasztott hiedelem is fellelhető.

szoll.jpgAz utóbbi két évtizedben számos bizonyíték gyűlt össze arra vonatkozóan, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a vérellátási zavaron alapuló (ischaemiás) szívbetegségek megbetegedési és halálozási arányát.

Korábban is felfigyeltek arra, hogy adott földrajzi helyeken az érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek érvényesülése eltér a várhatótól, ezek egyike a múlt század 90-es éveiben leírt „francia paradoxon”.

A francia paradoxon jellemzői: az ischaemiás szívbetegségek okozta halálozás jóval kisebb Franciaországban; a kockázati tényezők lényegében ugyanolyanok, mint más fejlett országban; az egyetlen eltérés az egy főre eső nagy alkohol- és borfogyasztásban mutatkozik.

A vörösbor alkotói közül az alkoholt, a polifenol (flavonoid) típusú antioxidánsokat és a rezveratrolt tartják a jótékony hatás hordozóinak.

A „francia paradoxon” kifejezés világhírre akkor tett szert, amikor 1991-ben, a CBS amerikai televíziós hálózat fő műsoridejében sugárzott 60 Minutes (Hatvan perc) című adásban ismertették az alacsony francia szívhalálozás és a vörösbor kapcsolatát. A szenzációhajhász híradást a médiumok szerte a világon azonmód nagydobra verték, és a bor-lobby is azonnal „mozdult”: 1993-ban a Gallo Borház Kaliforniában már piacra dobta a Hearty Burgundy borfajtát. A kilencvenes évek közepén a kaliforniai Napa-völgyi borvidéken a vásárolt vörösbor mellé a legtöbb helyen egy-egy különlenyomatot is adtak, amely valamely kardiológus orvosszakértő jó nevű szakmai lapban megjelent, a vörösbor jótékony hatását ecsetelő közleményét tartalmazta…


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS