Szőlőmagban az egészség?

Sárkány Péter

A szőlőfeldolgozáskor optimálisan 30% törköly keletkezik. A törkölyt korábban törkölypálinka készítésre, komposztálásra használták, napjainkban – az EU-szabályozás miatt – komplex feldolgozással alkohollá dolgozzák fel. Az EU-intézkedés célja a szőlőtörköly túlzott kipréselése során keletkező gyenge minőségű bor készítésének, ezáltal az eladhatatlan borfeleslegek képződésének, továbbá a környezetet is terhelő melléktermékek borkészítés céljából történő újrahasznosításának (csiger bor előállításának) megakadályozása. Az EU rendelet a szőlőmagolaj-készítésre is lehetőséget ad, ezért dolgoztuk ki a hazai megoldást.

szolomag.jpgAz elmúlt évek kutatásai azonban rámutattak arra, hogy a szőlő melléktermékeinek is kiemelkedő szerepük van az egészséges életmód kialakításában. Az eddigi munkát számos vizsgálattal sikerült megerősíteni.

Az első nagy mennyiségben forgalmazott, magyar, gazdaságosan hidegen sajtolt szőlőmagolaj a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program (NKFP, 2001–2004) eredménye, és a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatató Intézetben (KÉKI) jelen szerző kutatási témájaként készült Pilisborosjenőn, egy demonstrációs üzemben. Az NKFP-program eredményeként több cégnél is megvalósult és keresett termék lett a hidegen sajtolt szőlőmagolaj. A szőlő magjában lévő kevéske (10–18%) olaj (Vitis viniferae oleum e semine) a szervezetünk számára sokkal több és értékesebb bioaktív anyagot tartalmaz, mint más, ismert növényi olajok. Helyettesíti az importot, mivel magyar szőlőből, a legkíméletesebb fizikai eljárással készült, élettanilag fontos étolaj, de külsőleg is kiváló, öregedést gátló kozmetikum.

A hidegen sajtolással az „extra szűz” olajokhoz hasonló, élettanilag értékes antioxidáns anyagokban gazdag étolajat állítottunk elő, mely lényegesen jobb minőségű, ezért drágább a nagyüzemi oldószeres kivonással, desztillálással és különböző finomítási eljárásokkal készült „finomított étolajoknál”. Az avasodásra hajlamosabb „finomított étolajokat” stabilizálják, adalékanyagokkal dúsítják. A Bioil, Vitoil, Viniseera® néven hidegen sajtolt „extra szűz” szőlőmagolajokat előállító első

 magyar cégek megbízhatóak, mivel csak szőlőmagot sajtolnak, így a termék nem keveredhet egyéb olajokkal. 


Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS