Kutasi Csaba

A nanokutatás textilipari alkalmazásai

A különböző textilanyagokra felvitt funkciós anyagok (ezeket például valamely védelmi képesség elérése érdekében használják) több fajtája ismert. Az önfelépülő nanoréteg(ek)ből kialakított „leheletnyi” rétegek esetén a polimer bevonatanyag molekulái 1 nm-nél vékonyabb felületet képeznek a textilanyagon. Az egymásra rakódó polimer nanorétegek felépülését befolyásolja, többek között, a láncmolekulák alakíthatósága (pl. mennyire hajlékonyak), a molekulatömeg és a töltésátviteli képesség.

kutasi.jpg

Önfelépítő nanoréteg kialakítása polielektrolitokkal

A különböző apró részecskék (pl. fém-oxidok, korom, agyag) alkalmazására szintén sor került korábban, de nem nanoméretben. Ha ezeket főként mesterséges szálakba (poliészter, poliamid, poliolefinek) viszik be, megfelelő elektromos és hővezető képességet, antimikrobális képességet, antisztatizálást, szilárdságnövekedést, szívósságot lehet elérni.

Az „atomi méretű” plazmatechnológiák is többféleképpen hasznosíthatók a textiliparban. Ilyen például a szálasanyag felszínének tisztítása a szerves szennyeződések, egyéb zavaró idegen anyagok eltávolításával. A gyapjúszál pikkelyrétegének kémiai beavatkozás nélküli változtatásával (élek legömbölyítése, cirádák tompítása) csökkenthető a nemezelődés. A szintetikus szálak felszínének „hámozásával” – amelynek során apró kráterek alakulnak ki a szál egyébként sima palástján – megszüntethető a csillogóan fényes és műanyag jelleg, kedvezőbb fogás is elérhető.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS