Védekezés a háziporatka ellen, funkcionális textíliákkal is

Kutasi Csaba

A lakásokban kellemetlenkedő apró rovarok jól érzik magukat a fűtött szobában. A levegőben szálló atkaürülék belélegzése után alakul ki a pollenek okozta szénanátha-tünetegyütteshez hasonló allergia az arra érzékeny egyénekben. Légúti panaszok, szemviszketés, bőrelváltozások keserítik meg a lakosság egy részének életét. Az atkamentesítő képességű és ilyen hatóanyaggal ellátott textíliák is mérsékelhetik a problémát az egyéb praktikák mellett.

A pamuthoz hasonló kapokszál természetes keserűanyag-tartalma – pl. az ilyen töltetű párnák esetében – jó védekezést nyújt a parányi rovarokkal szemben.

Jelenleg már előállíthatók hatóanyag-kapszulás nanoszálak is, a belőlük készült textiltermékekből a használat közbeni súrlódás termelte hő hatására megindul a védelmet nyújtó vegyület leadása a „minikonténerekből”. Az alkalmas mesterséges szálasanyagokat a speciális olajokkal adalékolt nanoszálak képviselik. Az illóolajoknak is fontos szerepük van az atka elleni védekezésben. Például az eugenol (szegfűszegolajban, szerecsendióolajban, fahéjolajban és babérolajban fordul elő), mint természetes illóolaj, akaricid (atkapusztító) hatású. Koacervációs módszerrel (az anyag egy kolloidban szegény és egy gazdag folyékony fázisra válik szét) az eugenolt zselatinkapszulába zárják úgy, hogy a szálképzési folyamatoknál stabilan megmaradjon. Így például cellulóz-acetát nanoszálakat tudnak előállítani, miután a folyékony polimerbe adagolták ezeket a kapszulákat, ezzel hatékony akaricid hatású textilanyagok nyerhetők. Az eugenolkapszulás módszerű szálképzés természetes alternatívát biztosít a szintetikus akaricid hatóanyagú atkaellenes textíliákkal szemben.

kuta.jpg

Az eugenolkapszulával adagolt, akaricid képességű cellulóz-acetát nanoszál előállítása

Megoldást jelent az olyan minimális pórusméretű – pl. mikroszálas – textilfelület képzése, amely az atkák által keltett allergéneket nem engedi át.


  Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS