A hazai innováció zászlóshajója több egyszerű munkahelynél

Interjú Orbán Gáborral, a Richter vezérigazgatójával

 

A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójával Nagy Gábor készített interjút. A beszélgetés során nemcsak a vállalat rövid, és hosszú távú stratégiájáról, sikerekről és innovációról esett szó, hanem a változó munkaerőpiaci elvárásokról, a folyamatos önfejlesztés és a tehetséggondozás fontosságáról is. Ebből a blokkból idézünk egy részt.

 

Milyen változásokat vezettek be a vállalatnál, hogy megfeleljenek a fiatal munkavállalók elvárásainak?

orbang.jpgÚgy vélem, már az előző válaszaimból is kiderült, hogy a Richter több szeretne lenni egyszerű munkahelynél. Szeretnénk, ha a munkavállalóink büszkék lennének arra, hogy Richteresek! Természetesen ez alatt nem csak a szakmai, de az emberi szempontokat is értem. Ebből adódóan, igyekszünk eleget tenni a valóban markánsan változó munkaerőpiaci elvárásoknak.  

A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a millenniumi generációnak világszerte merőben más elvárásai vannak a munkahelyekkel szemben, mint elődjeiknek, amire még inkább ráerősített a koronavírus-járvány. Tapasztalataink szerint a fiatal munkavállalók számára is kiemelt jelentőségű a munka-magánélet egyensúlya, valamint igénylik a folyamatosan fejlesztő munkahelyi környezetet, vezetőket. Ennek megfelelően nagy hangsúlyt helyezünk a vezetőfejlesztésre, rendszeresen monitorozzuk a munkavállalói igényeket. Átfogó juttatáscsomagot biztosítunk munkatársainknak, melyben nagy hangsúlyt fektetünk az eredményes működésen túl az egészségmegőrzésre, így kiterjedt egészségügyi szűréseket és sportolási lehetőségek széles választékát biztosítjuk számukra. Ezenfelül célunk, hogy támogató közösséget alakítsunk ki, ahova jó bejárni.

Milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy friss diplomásnak, ha a Richterben szeretne dolgozni?

Magyarországon jelenleg több mint 6000 embert foglalkoztatunk, a lehető legváltozatosabb munkakörökben, ezért nehéz mindenkire vonatkoztatható általános igazságokat megfogalmaznom. Azonban van öt alapvető szakmai és emberi kulcskompetencia, amelyet minden jelentkezőben és munkatársban keresünk, tapasztalattól függetlenül: az együttműködést, szakértelmet, eredményorientáltságot, változáskezelést és önfejlesztést.

Már a toborzás-kiválasztás során hangsúlyt fektetünk arra, hogy a jelöltek közül azok csatlakozzanak hozzánk, akik szakismeretük és szakmai gyakorlatuk alapján előreláthatólag leginkább hozzá tudnak járulni a Richter eredményeihez, jövőbeli stratégiai irányaihoz, és akik jól érzik magukat a Társaság vállalati kultúrájában.

Ami a konkrét szakmai követelményeket illeti, ahhoz, hogy megtarthassuk jelentős szerepünket mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon, folyamatos újításra és élvonalbeli szakértelemre van szükségünk. Ehhez minden generációból, így a friss diplomásokból is korosztályuk legtehetségesebb, legígéretesebb tehetségeit keressük.

A pályakezdőknél szintén nagyon fontos a széles körű, erős alaptudás, hiszen a gyógyszeriparnak sok kisebb ágazata van, és a hallgatók egyetemi tanulmányaik során nem biztos, hogy tudják, a jövőben pontosan melyik ágazati tudásra lesz szükségük. Az alaptudással ellentétben azonban valljuk, hogy a specializált tudás átadása, a továbbfejlesztés a munkahely és az egyén feladata és egyben felelőssége.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS