Muzeális műtárgyak légköri környezetvédelme

Braun Tibor

A légkörszennyezés nemcsak az egészségünk és a klímaváltozás miatt jelent gondot, hanem például a muzeális kulturális örökség megőrzése miatt is. A kérdés kb. 40 éve foglalkoztatja a szakembereket. A műtárgyakat a kültérben és a beltérben létrehozott szennyezők is veszélyeztetik.

muzk.jpg

Példák környezeti légszennyezési hatásokra múzeumi műtárgyakban. a) harcos miniatűr ólomszobra, amelyet fehér ólom-karbonát borít; b) fekete réz-szulfid korrózió nyomai Sang-dinasztia korabeli múzeumi bronztárgyon; c) piritbomlás látható nyomait viselő érmék; d) savas korróziótól eredő rücskök légkörszennyezésnek kitett kagylón; e) légköri szennyezések által károsított angliai papírminták

A kültéri légkörszennyezés olyan tényezőtől függ például, mint a klíma, a földrajz, az ipari létesítmények száma, a járművek típusa és használt üzemanyag-féleségeik. A szellőztetett múzeumi épületeket, beleértve a történelmieket is, jelentősen befolyásolják a helyi klímakörülmények, és a beltéri koncentrációk közelíthetnek a kültériekhez. Ezért, amennyiben lehetséges, számos kulturális örökségi intézmény (múzeum), például,  fűtést, szellőztetést és légkondicionálást használ, hogy a beltéri szennyezést a kültéri 5%-ánál kisebbre szorítsa.


 Vissza a tartalomhoz

pdfMEGNYITÁS/LETÖLTÉS